Kot so pojasnili meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved, je izšla težko pričakovana sezonska napoved modela ecmwf. Po njem naj bi bil maj še precej spremenljiv mesec in tudi verjetno junij, saj je območje visokega zračnega pritiska pretežno nad severnim delom Evrope. V juliju in predvsem avgustu je medtem prisotno več pozitivnih anomalij nad Sredozemljem, kar bi lahko pomenilo bolj stabilno in toplejše vreme.

Temperaturno pri nas v vseh mesecih meteorologi pričakujejo približno stopinjo do stopinjo in pol nad povprečjem. Julija je pričakovana suša na Balkanu in nad jugovzhodno Evropo, avgusta pa bi sodeč po napovedi imeli suho vreme tudi nad Slovenijo. "Seveda je pri sezonskih napovedih verjetnost še vedno razmeroma majhna, cfs ima ravno nasprotno sliko za julij in avgust kot evropski model," so ob tem opozorili.

Vreme bo v prihajajočih dneh bolj prijazno

Vremenska slika se bo sicer v naslednjih dneh postopno izboljšala, višinsko jedro hladnega zraka se bo pomaknilo južneje in na nas ne bo imelo več vpliva, padli bomo pod vpliv bolj suhih in hladnejših severnih vetrov, saj bomo na vzhodnem robu anticiklona s središčem nad Veliko Britanijo. Od jutri do nedelje lahko tako pričakujemo več sonca in prijetne temperature, ki bodo povsem primerne za ta letni čas in se bodo gibale čez dan tja do 21 oz. 22 °C, na Primorskem pa do 25 °C, zlasti na Goriškem, ob obali pa za stopinjo do dve manj.

Danes bo torej večinoma sončno, več spremenljive oblačnosti bo občasno na vzhodu, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C, na Primorskem do 25 °C. V petek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, pihal bo severvzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 25 °C.

V soboto bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 25 °C, še napovedujejo na ciklon.si / srednjeročna napoved.

Plohe in nevihte se vračajo v ponedeljek?

V nedeljo bo začel pritekati od severa bolj vlažen zrak čez dan in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Dopoldne bo tako večinoma sončno, čez dan in popoldne pa bo spremenljivo oblačno, od severa se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 24 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C, pravijo meteorologi vremenskega portala.

Obljubljene otoplitve še ne bo

Kot smo že poročali, naj bi okoli 15. maja prišlo do otoplitve, a meteorologi sedaj opozarjajo, da obljubljene toplejše subtropske advekcije še ne bo. Vztrajala bo namreč višinska dolina s hladnejšim zrakom, ponovno se bo vzpostavil jugozahodni zračni tok, ki bo prinašal precej vlage iz Sredozemlja in bo trajal vsaj do nedelje oz. ponedeljka, 20.maja.

Od nedelje se bo torej nadaljevalo spremenljivo vreme z občasnimi padavinami in tudi sončnimi obdobji, več padavin bo na zahodu, več sonca pa na vzhodu. Kakšnega mraza pa seveda ne bo, temperature bodo letnemu času primerne, na vzhodu lahko nekoliko nadpovprečne, še napovedujejo na ciklon.si / srednjeročna napoved.