Gibanje Svoboda se želi aktivno vključiti v predsedniško tekmo in bodo v prvem krogu podprli neodvisnega kandidata, je po seji sveta stranke dejal predsednik Robert Golob. Svet stranke ga je danes pooblastil, da se v naslednjem tednu z vsemi neodvisnimi kandidati pogovori o morebitni podpori. O končni podpori kandidatu bo nato odločal svet stranke.

Največja vladna stranka si bo tako, kot kaže, še vzela nekaj časa za premislek o tem, s katerim kandidatom se bo podala na predsedniške volitve.

V koalicijski SD so sicer medtem za predsedniškega kandidata danes soglasno potrdili evropskega poslanca Milana Brgleza, ob tem pa koalicijski partnerici Gibanje Svoboda in Levico pozvali, naj kandidaturo podpreta.

A v Gibanju Svoboda si želijo pogovore o morebitni podpori voditi na ravni posameznih kandidatov in ne na ravni strank koalicije. Brgleza bi tako lahko podprli, če ta ne bi bil strankarski funkcionar, je slišati v stranki.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnji izjavi ob robu vrha koalicije sicer dejal, da Brgleza ceni in da sta dobro sodelovala tudi v času, ko je opravljal funkcijo predsednika DZ. V takšni luči ga bo tudi predstavil članom sveta stranke, je napovedal. Ta pa bo nato dokončno odločil, kako se bo stranka podala na predsedniške volitve. V Levici so sicer pretekli teden napovedali, da se bodo v predsedniško tekmo podali s svojim kandidatom, v stranki pa za zdaj potekajo postopki evidentiranja.

STA