Po tem, ko smo poleti tako rekoč šteli kapljice dežja, ki nas je le poredko razveselil, se zna jeseni vreme končno malce obrniti, menijo vremenoslovci.

Natančna napoved velja le do 5 dni

Napovedovanje vremena je nehvaležno in naporno delo, predvidevanje gibanja zračnih tokov je namreč na srednji in dolgi rok res izziv. Napovedi ciklon.si sicer trenutno kažejo, da se bo vreme le obrnilo na boje, vsaj kar se tiče težko pričakovanih deževnih kapelj: “V prihodnjem tednu bo sprva sončno in suho vreme, od srede naprej pa se pričakovano obeta daljše spremenljivo obdobje s pogostimi padavinami. Višinska dolina s hladnejšim zrakom se bo iz Zahodne Evrope začela pomikati proti vzhodu in območju Alp. Bližje bo dolina, močnejši bo veter, saj se bo izrazito povečal gradient zračnega tlaka. Topel jugozahodnik prinese razmeroma toplo vreme nad vzhodno polovico Slovenije. Večinoma je tudi ogromna razlika v padavinah, saj orografija suši padavine v krajih vzhodno od Trojan,” so zapisali v vremenski napovedi za prihodnje dni.

Največ dežja v četrtek

Po skupinskem izračunu gre največ padavin pričakovati v četrtek, ko bi na zahodu lahko padla večja količina padavin v kratkem času Sicer teh 55mm povprečje ne izgleda nič posebnega, vendar je možno da bo na koncu tja do petka padlo na zahodu tudi blizu 100mm dežja.

Tudi na Štajerskem v četrtek pripravimo dežnike, deževje pa naj bi vztrajalo vsaj tri oziroma štiri dni. V tem času naj bi se tudi končno nekoliko ohladilo, vendar se bodo temperature še zmeraj gibale tam preko 20 stopinj, kar je za ta čas precej visoko. Malce hladnejše obdobje nas menda čaka šele prihodnji teden.