Vinograd iz obmejne avstrijske vinske ceste nedaleč od Šentilja se je visoko uvrstil na svetovnem ocenjevanju

Vinograd priznane vinske kleti Tement v v Ziereggu na avstrijskem Štajerskem, nedaleč od Šentilja se je na svetovnem ocenjevanju najlepših svetovnih vinogradov uvrstil na visoko 15. mesto.
Poleg njih so se v prvo petnajsterico uvrstili samo še trije evropski vinogradi.
Zanimivost vinograda je pogled na slovenske vinograde v šentiljski in kungoški občini ter bližina svetovno znanega srca med v vinogradi v Špičniku.
Najlažje iz Slovenije do vinograda pristopite po cesti mimo razglednega stolpa na Plaču. Lokacija vinograda na tej povezavi.

Seznam Top 50 temelji na ocenah, ki jih je podelila Svetovna akademija za vinograde, ki jo sestavlja skoraj 500 vodilnih ljubiteljev vina, sommelierjev in dopisnikov luksuznih potovanj z vsega sveta.

Vinska klet Tement znana po zvrsti Sauvignon 

Družina Tement, lastnica vinograda je sicer znana po zvrsti Sauvignon blanc, Chardonnay (tukaj znan kot Morillon), Beli pinot (Weissburgunder) in Rumeni muškat (Gelbermuskateller). Vinska klet je bila ustanovljena v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja s strani Josefa Tementa. Njegov sin Manfred je s svojim vinom v devetdesetih letih preživel veliko uspeha, kar mu je omogočilo povečanje vinogradniške površine z 2 hektarjev na 85. Leta 2008 je v kleti prevzel Manfredov sin Armin. Leta 2011 je začel delati v vinogradih drugi sin Stefan in sprejel biodinamična načela pridelave.
Vinograde imajo tako na avstrijski kot na slovenski strani.