Ste razočarani, ker niste videli severnega sija? Sodeč po napovedih bo viden še vsaj danes. Če se znajdete na lokaciji, kjer naj bi bil viden severni sij, vendar ne vidite ničesar, vam lahko pomaga telefon. 

Mobilni telefoni so pri zajemanju svetlobe veliko boljši od naših oči

Strokovnjak iz Centra za napovedovanje vesoljskega vremena (SWPC) Nacionalne agencije za oceane in atmosfero (NOAA), Brent Gordon, je za lifehacker.com pojasnil, da je razvoj tehnologije pametnih telefonov izboljšal njihovo sposobnost zajemanja slik severnega sija. Zato so lahko v centru zajeli fotografije napovedanega severnega sija tudi takrat, ko ga sami z očesi niso mogli videti.

Zakaj lahko telefoni vidijo severni sij, mi pa ne? Preprosto povedano, "mobilni telefoni so pri zajemanju svetlobe veliko boljši od naših oči," pravi Gordon. Telefoni imajo kamere, ki so veliko bolj občutljive kot človeško oko. To pomeni, da lahko zajamejo več svetlobe, vključno s šibko svetlobo severnega sija. Večina pametnih telefonov ima prav tako vgrajene funkcije za urejanje slik, ki jih lahko uporabite za izboljšanje slike severnega sija. Na primer, povečate lahko svetlost, kontrast in nasičenost.

Posebne veščine niso potrebne: telefon preprosto usmerite proti nebu, kjer mislite, da bi moral biti severi sij viden in naredite sliko. "Morda boste presenečeni, ko boste pozneje pogledali to sliko – morda je tam prijetna poslastica za vas," pravi Gordon.

Severni sij je bil včeraj lepo viden v več krajih po Sloveniji, tudi v Mariboru. Prav tako bo verjetno viden v noči na nedeljo, vendar bo manj intenziven in izrazit.

Seveda pa je za dober posnetek severnega sija še vedno pomembno, da se nahajate na pravem mestu ob pravem času. Severni sij je najbolje viden v temnih, jasnih nočeh daleč od mestne svetlobe.