Zdravniški sindikat Fides in vlada bosta pogajanja nadaljevala prihodnji četrtek, 25. aprila, so za STA sporočili iz Fidesa. Prejšnji teden so sporočili, da mediacija ni bila uspešna, kar pomeni, da so si očitno vzeli več kot dvotedenski premor.

Medtem stavka zdravniškega sindikata Fides traja že dobre tri mesece, od 15. januarja in je postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Fides zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stališča glede stavkovnih zahtev sta vlada in Fides skušala zbližati tudi z mediacijo, a sta 9. aprila sporočila, da je bila ta neuspešna. Pogajanja bodo tako nadaljevali 25. aprila. Očitno se ne vladi ne Fidesu ne mudi, da bi stavko poskusili čim prej pripeljati h koncu.

Družinski zdravniki naslovili pismo na ministrstvo

Družinski zdravniki so medtem v ponedeljek v javnem pismu opozorili, da jih skrbijo pozivi k zvišanju števila opredeljenih pacientov na družinskega zdravnika, saj zaradi pomanjkanja časa že zdaj bolnikov ne morejo ustrezno obravnavati. Pozivajo tudi, da je nujno razširiti mrežo in privabiti nove zdravnike v družinsko medicino, saj jih je "kronično premalo".

Ministrstvo za zdravje je v odzivu na javno pismo družinskih zdravnikov zapisalo, da se števila zdravnikov žal ne da povečati čez noč. Izboljšave zdravstvenega sistema pa da lahko udejanjijo zgolj s sodelovanjem in v stalnem dialogu z vsemi akterji v zdravstvu. Hkrati odgovarjajo, da smo lahko v Sloveniji upravičeno ponosni na naš model primarnega zdravstvenega varstva, ki ga kot primer dobre prakse pogosto izpostavljajo tudi v drugih evropskih državah.