Mladi stanovanjsko problematiko v zadnjih letih izpostavljajo kot najbolj pereč izziv, s katerim se soočajo, so pred časom izpostavili v Mladinskem svetu Slovenije (MSS). Opozarjajo, da so se cene rabljenih nepremičnin so se od leta 2015 v Ljubljani zvišale za 90 odstotkov, izven prestolnice pa za 105 odstotkov. 

Predsednica MSS Eva Kotnik je izpostavila izsledke raziskav, ki kažejo, da mladi bivanjsko problematiko trenutno postavljajo pred izzive na področju zaposlovanja, ki so bili dosti časa na prvem mestu. V organizaciji so izpostavili pomanjkljivo regulirano turistično oddajanje, ki duši nepremičninski trg. Prav tako so spregovorili o odsotnosti stanovanjske politike v Sloveniji in pomanjkanju postelj v študentskih domovih.

Iskanje pri zasebnikih 

Generalni sekretar MSS Jaka Trilar je prepričan, da trenutne ocene pomanjkanja postelj v študentskih domovih ne predstavljajo realnega stanja, saj se zaradi dolgih čakalnih vrst številni študenti za prijavo na razpis sploh ne odločijo. Študentje so prisiljeni poiskati stanovanje pri zasebnih ponudnikih, ki pa od njih zahtevajo podpis pogodbe za daljše bivanje. "Samo 25 odstotkov študentov živi v študentskih domovih. Gotovo bi jih bilo veliko več, če bi bile postelje dostopne," meni Trilar.

Stanovanjska problematika v kombinaciji z izzivi na trgu dela, kot so prekarne oblike zaposlitev, mladim onemogočajo načrtovanje življenja, je prepričana Kotnik. "Vsekakor si mladi želijo nekih kakovostnih, dostojnih zaposlitev in ko nimajo na voljo dela ali stanovanja to vodi v številne stiske," je poudarila. V organizaciji so medtem izrazili obžalovanje, da kljub obljubam trenutne vlade, da bodo mladi proračunska prioriteta, temu ni tako.

Izpostavili so tudi zagovorniško kampanjo Nimam kam, s katero od marca na družbenih omrežjih opozarjajo na izzive, s katerimi se mladi soočajo na tem področju. "Skozi kampanjo ozaveščamo z različnimi statističnimi podatki, ki kažejo, kakšna je realna slika na tem področju v naši državi in se mi zdi, da se mladi zdaj še bolj obračajo na nas z osebnimi zgodbami. Najbolj žalostno nam je pa to, da za njih nimamo rešitev in jim ne moremo pomagati, kot bi si želeli," je dejala Kotnik.

V MSS so medtem izpostavili tudi mentalno zdravje mladih, ki se je po besedah Kotnik po pandemiji covida-19 še poslabšalo. Duševne stiske so tako med mladimi vse večje, kar je med drugim tudi posledica številnih nerešenih vprašanj, s katerimi se soočajo na področju stanovanjske problematike, zaposlovanja in študijskih obveznosti, je prepričana.

V luči nedavnih groženj šolam je izpostavila pomen strpnosti in razumevanja stisk. "Če mlade vzgajamo v tem duhu, da so prijazni drug do drugega, da so solidarni in strpni, potem so možnosti za neke takšne grožnje in napade dosti manjše. Vsekakor veliko vlogo pri tem odigrajo tudi svetovalne službe oziroma strokovni sodelavci, ki pač so na voljo mladim in jim nudijo pomoč, ko jo ti potrebujejo," je še dejala Kotnik.