Ruska hekerska skupina je napovedala vojno slovenskim državnim organom. Hekerji, ki stojijo za imenom Cyber Army Russia Reborn, so za prvo tarčo izbrali predsednico države. Napad so tako začeli s spletno stranjo predsednice Republike Slovenije, ki je bila več ur nedosegljiva. Spletna stran predsednice republike Nataše Pirc Musar je sedaj ponovno dostopna. Po pojasnilih Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost (SI-CERT) so izvedli preventivno blokado zlonamernega prometa, a zagotavljajo, da hekerji z napadom niso vdrli v strežnik predsednice.

Namen je bilo obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost

Kot so ruski hekerji zapisali na omrežju X, so se za sistematične napade proti Sloveniji odločili zaradi geopolitičnih razlogov: "Po poročanju zanesljivih virov se je Slovenija pridružila češki pobudi za nakup streliva za Ukrajino. To je sporočil češki zunanji minister Jan Lipavsky. Konkretnega zneska pomoči ni navedel, slovenski mediji pa so pred tem poročali, da bi vlada lahko namenila milijon evrov".

Iz SI-CERT so sporočili, da je okoli 15.30 prišlo do "onemogočanja spletnega mesta Predsednice Republike Slovenije" in da so se na dogodek takoj odzvale pristojne institucije. Zaradi preventivne blokade zlonamernega prometa pa je bilo spletno mesto začasno tudi nedosegljivo.

Pri napadu je po navedbah nacionalnega odzivnega centra šlo za "usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost". Takšne t. i. DDoS napade pa odzivni centri državnih članic Evropske unije in zveze Nato spremljajo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih izvedejo običajne ukrepe za zamejitev napada.

Podrobnosti napada sicer niso znane, portal 24ur pa je poročal, da je malo pred napadom ruska hekerska skupina zaradi priključitve Slovenije češki pobudi za nabavo streliva Ukrajini Sloveniji napovedala kibernetsko vojno. Ni sicer uradno potrjeno, da sta dogodka povezana.