Ministrstvo za zunanje zadeve je danes v zvezi z izjavami srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki jih je izrekel v soboto na novinarski konferenci ob obisku predsednika Boruta Pahorja v Beogradu, na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković, so sporočili iz MZZ. V Beogradu je o tem na srbskem zunanjem ministrstvu imel pogovor slovenski veleposlanik Damjan Bergant.

Močno presenečeni nad izjavami predsednika

Srbski strani smo sporočili, da smo močno presenečeni nad izjavami predsednika Vučića,” so sporočili z MZZ in dodali, da so znova predstavili stališče Slovenije glede Kosova, ki ga je uradna Ljubljana priznala kot samostojno in neodvisno državo. “V zvezi s tem smo izrazili pričakovanje, da Srbija v prihodnje našega stališča glede Kosova ne bo problematizirala, saj podpora Slovenije Kosovu ni usmerjena proti Srbiji. Prav tako smo v pogovorih izrazili odločno nasprotovanje enačenju slovenskega priznanja Kosova in ruske agresije na Ukrajino,” so dodali.

Želimo si, da bi državi še naprej razvijali prijateljske odnose in skupaj iskali možnosti za reševanje odprtih zadev na Zahodnem Balkanu, kar bi zmanjšalo napetosti v regiji. To bi omogočilo, da bi tako Srbija, kot tudi Kosovo napredovala v približevanju k EU.

Kot so še sporočili, na MZZ pričakujejo nadaljevanje dosedanje dinamike sodelovanja s Srbijo. “Želimo si, da bi državi še naprej razvijali prijateljske odnose in skupaj iskali možnosti za reševanje odprtih zadev na Zahodnem Balkanu, kar bi zmanjšalo napetosti v regiji. To bi omogočilo, da bi tako Srbija, kot tudi Kosovo napredovala v približevanju k EU,” so sporočili. Zatrdili so še, da si bo Slovenija prizadevala za spoštljivo komunikacijo s Srbijo na vseh ravneh.

Slovenijo obtožil, da je kršila ozemeljsko celovitost Srbije

Srbski predsednik Vučić je v soboto na novinarski konferenci po srečanju s Pahorjem na vprašanje, če se bo Srbija pridružila evropskim sankcijam proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, odgovoril, da bo imela Srbija obvezo sledenja skupni zunanji in varnostni politiki EU tik pred članstvom v povezavi.

Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila,” je, kot je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, pripomnil Vučić. Spomnil je na dejstvo, da je Slovenija, tako kot npr. Francija, Nemčija in ZDA, priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN in resolucije Varnostnega sveta ZN 1244.

Obisk predsednika Pahorja v Beogradu je sicer potekal ob povišanih tonih Srbije zaradi njegove izjave na Blejskem strateškem forumu (BSF), ki je potekal v začetku prejšnjega tedna, ko je Srbijo pozval, naj opusti idejo t.i. srbskega sveta in se začne aktivneje približevati EU. Na Vučića je naslovil poziv, naj odigra pozitivno vlogo na Zahodnem Balkanu, Srbija pa bi morala po Pahorjevem mnenju tudi zavrniti separatistične težnje v BiH in si prizadevati za sklenitev dialoga s Prištino.

Na to se je že minuli torek ostro odzval srbski notranji minister Aleksandar Vulin, ki je izjavil, da zaradi “srbskega sveta” ni umrl nihče, zaradi slovenske “samoodločbe za odcepitev” pa se je začela državljanska vojna.

STA