Kot smo že poročali je Slovenija leta 2022 Ukrajincem ponudila 28 tankov tipa M-55S. Enega naj bi že uničilo rusko topništvo, preostalih 27 pa so po dolgotrajnem razmeščanju končno vključili v peto ukrajinsko tankovsko brigado, poroča portal Siol.net.

Ukrajina se že dve leti trudi najti prostor za hibridne tanke, ki združujejo trupe in kupole sovjetskih tankov T-55 iz 50. let prejšnjega stoletja s sodobnimi izraelskimi sistemi za upravljanje ognja in klasičnim L7 105-milimetrskim britanskim topom, še pišejo. M-55S ni slab tank, saj ima boljši nadzor nad ognjem kot večina ruskih tankov in 200-milimetrski oklep, dodatno zaščiten z reaktivnimi oklepi. Njegov oklep je tako boljši od oklepov nemških tankov leopard 1A5, ki jih tudi imajo Ukrajinci.

"Toda M-55S je čuden tank. In ukrajinska vojska še naprej dodeljuje in prerazporeja M-55S, medtem ko se trudi razširiti svoj tankovski korpus," je za Forbes pojasnil novinar David Axe.

Sprva so bili dodeljeni 47. mehanizirani brigadi

Ko so slovenski tanki konec leta 2022 prispeli v Ukrajino, so jih najprej dodelili na novo oblikovani 47. mehanizirani brigadi. Ta se je jeseni in pozimi urila s tanki, a ko je prišel čas za napotitev na fronto v južno Ukrajino, je brigada dobila 21 vojaških tankov leopard 2A6 nemške izdelave. Slovenski tanki M-55S so tako pristali pri manj pomembni 67. mehanizirani brigadi. Ko so 47. brigada in druge ukrajinske protiofenzivne enote napadale rusko obrambno črto na jugu Ukrajine, je 67. brigada držala položaje na vzhodu Ukrajine in pri tem izgubila en M-55S, očitno zaradi topniškega napada poroča Siol.net.

Po fotografijah, objavljenih na družabnem omrežju X (bivši Twitter), so jih očitno dodelili peti tankovski brigadi, ki se usposablja v Krivem Rogu. Ta brigada je še ena redkih nedotaknjenih brigad, ki jih ima ukrajinska vojska še v rezervi. Razlog za premestitev slovenskih tankov v peto brigado je verjetno v tem, da naj bi imela brigada v svoji sestavi tudi 200 tankov leopard 1A5, ki so prav tako kot M-55S oboroženi s topom L7, še piše Siol.net.