Zunanje ministrstvo je danes obvestilo veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, da je skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih za nezaželeno osebo razglasilo ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom.

Kot navaja spletni portal Siol, ki se sklicuje na neuradne vire, gre za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo namestnika vojaškega atašeja.

Ruski diplomat mora Slovenijo zapustiti najpozneje do prihodnjega četrtka, 28. marca 2024, so sporočili iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Že pred dvema letoma zmanjšali število osebja

Številne evropske države so od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 diplomatske predstavnike Moskve razglasile za nezaželene ali pa so zahtevale zmanjšanje ruskih diplomatskih misij.

Slovenija je v začetku aprila 2022 tako zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Zunanje ministrstvo je takrat na zagovor poklicalo tudi ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih.

Rusija je na to potezo odgovorila z zahtevo po zmanjšanju števila osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

9. člen dunajske konvencije navaja, da lahko država sprejemnica kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član diplomatskega osebja persona non grata. Če država pošiljateljica noče izpolniti svojih obveznosti ali jih ne izpolni v razumnem roku, lahko država sprejemnica odkloni priznavanje te osebe za člana diplomatskega predstavništva.

STA