Meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved sodeč po osveženi napovedi JMA pravijo, da se bo do konca maja nadaljevalo precej spremenljivo vreme s pogostimi padavinami in ob tej vremenski sliki bomo imeli težko skupaj 3-4 dni suhega vremena. Za poletje napovedujejo, da bo tudi junij spremenljiv in manj vroč, podobno kot leta 2016 in leta 2020. Nato bo verjetno vročina bolj pritisnila julija in avgusta.

Trenutna napoved se ujema z letom 2016 in letom 2020, ko sta bili poletji padavinsko dokaj 'normalni in najbolj sveži', povprečna temperatura je bila v Ljubljani v obeh poletjih 21,2 °C. Leta 2016 je po vročini izstopal julij, leta 2020 pa avgust. Imeli smo 3 oz. 4 vročinske valove, temperatura v Ljubljani ni presegla nikoli 35 °C, še razlagajo na ciklon.si / srednjeročna napoved. Sodeč po prvih napovedih nas bi lahko letos čakalo nekaj podobnega.

Izkoristite vikend, naslednji teden se bo vreme spet poslabšalo

"V naslednjih dneh se bo vreme spet počasi poslabšalo, kajti od zahoda se nam bo bližalo višinsko jedro hladnega zraka, njegov vpliv bomo najbolj občutili v torek, ko pričakujemo največ padavin. Pod vplivom višinskega jedra bomo verjetno tja do konca naslednjega tedna. Torej občasno spremenljivo vreme s sončnimi obdobji, ki jih bo več v vzhodni Sloveniji, temperature pa bi bile primerne letnemu času," so zapisali na vremenarskem portalu.

Sodeč po enem vremenskem modelu bi lahko nato imeli prihodnji vikend spet več padavin in tudi temperature bi lahko bile nekoliko nižje. V zadnjih dneh maja bi lahko prišlo do ponovnega vdora višinskega ciklona proti Sredozemlju, kar bi pomenilo nadaljevanje spremenljivega vremena, vendar je še predaleč za resno napoved, opozarjajo meteorologi.

Konkretnejše padavine se vračajo že v ponedeljek popoldan

Jutri bo sprva sončno, čez dan in popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti, lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C. V ponedeljek bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v južni Sloveniji, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C.

V torek bo pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ob morju bo pihal jugo, drugod južni do jugovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C. V sredo bo večinoma sončno, v zahodni Sloveniji bo bolj spremenljivo, tam bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C.

V četrtek bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, so še zapisali na ciklon.si / srednjeročna napoved.