Predstavniki sindikatov zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege so nad današnjim drugim krogom pogajanj na ministrstvu za zdravje razočarani. Kot so dejali v izjavah za medije po koncu srečanja, so pričakovali konkreten vladni protipredlog, a ga danes še niso dobili. Ponovno se bodo tako sestali prihodnji teden.

Predstavniki vlade in sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva so novembra lani podpisali dogovor o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva, ki je prinesel višje plače okoli 35.000 zaposlenim, najbolj pa so se povišale bolnišničnim medicinskim sestram. Ob tem so predvideli, da bodo rešitve za delovna mesta, ki v novembrski dogovor niso bila vključena, in ostala odprta vprašanja iskali v drugem krogu pogajanj. A jim to ni uspelo, po volitvah pa so njihove zahteve pričakale novo vlado.

Prvič so za skupno mizo sedli minuli teden, a takrat niso uspeli dogovoriti nič konkretnega. S podobnim izkupičkom so sklenili tudi današnji krog pogajanj, je razbrati iz izjav predsednic sindikatov.

“Ne moremo biti zadovoljni. Pričakovali smo konkreten vladni protipredlog, predvsem za nas, ki zastopano plačno podskupino zaposlenih v zdravstveni negi. Minister zaenkrat še nima mandata vlade, da bi se pogajal z nami, ker menijo, da smo z lanskim dogovorom uredili vsa nesorazmerja in zadovoljivo dvignili plačne razrede za vse zaposlene v zdravstveni negi. To seveda ni res,” je v izjavi dejala predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar.

Po besedah predsednice sindikata zdravstva in socialnega varstva Irene Ilešič Čujovič so danes pričakovali napredek. “A tega napredka ni bilo. Nismo dočakali protipredloga vladne strani. Vrtimo se na točki nič,” je bila kritična.

Pogajanja se bodo po napovedih predstavnikov sindikatov nadaljevala prihodnjo sredo, proti predlog vlade pa pričakujejo v ponedeljek. “Ministra bomo držali za besedo,” je napovedala Ilešič Čujovičeva.

Danes so sicer potekala pogajanja za tri kolektivne pogodbe, poleg pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi za kolektivno pogodbo za zdravnike iz zobozdravnike. Pogajanj se poleg sindikatov, ki so podpisniki kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva udeležil tudi sindikat zobozdravnikov Dens, predstavnika zdravniškega sindikata Fidesa, ki sta se v začetku udeležila pogajanja, pa sta jih pred koncem zapustila, je še povedala Ilešič Čujovičeva.

Kot je bilo napovedano sprva, naj bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik javnost z nadaljevanjem pogajanj seznanila na danes ob 14. uri, a so z ministrstva za zdravje po koncu srečanja s sindikati sporočili, da je novinarska konferenca prestavljena na četrtek.

STA