Zimske počitnice bodo letos potekale v drugem obdobju, kot je to običajno. V preteklih šolskih letih smo namreč bili navajeni, da so bile zimske počitnice konec februarja in v začetku marca, pri čemer sta se vzhodna in zahodna polovica države izmenjevali.

Ponedeljek. 13. februarja, ne bo več prost dan

Zimske počitnice bodo letos potekale v drugem obdobju, kot je to običajno. V preteklih šolskih letih smo namreč bili navajeni, da so bile zimske počitnice konec februarja in v začetku marca, pri čemer sta se vzhodna in zahodna polovica države izmenjevali. Zaradi svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v Planici, ki bo potekalo med 21. februarjem in 5. marcem 2023, bodo v šolskem letu 2022/23 zimske počitnice prej. Prvi teden počitnic, ko bodo počitnice imeli šolarji iz vzhodne polovice, bo od 30. januarja do 3. februarja 2023. Drugi teden pa potem od 6. do 10. februarja. Ker je vmes praznik, 8. februar, je bilo predvideno, da bodo šolarji imeli pouka prost še 13. februar.

A je tudi tukaj prišlo do spremembe. Ponedeljek, 13. februar 2023, tako ne bo več prost dan, ampak bodo dodaten prost dan imeli aprila. “Glede spremembe nadomestnega termina pouka prostega dneva drži, da je po novem tudi za osnovne šole predviden 26. 4. 2023. Vzrok pa je uskladitev s koledarjem za srednje šolstvo. Po prvotni objavi naših navodli o šolskem koledarju so nas s Sektorja za srednje šolstvo obvestili, da je za področje srednjih šol 13. 2. 2023 nesprejemljiv, vzrok pa so termini za opravljanje mature. Zaradi poenotenja prostih dni smo podrobnejša navodila o šolskem koledarju za osnovne šole naknadno uskladili s srednješolskim šolskim koledarjem,” so nam potrdili na ministrstvu. Šolarji, ki bodo zimske počitnice imeli v drugem terminu, bodo tako na prvomajske počitnice odšli že 26. aprila in se v šolske klopi vrnili 3. maja.