Kampanja za volitve v Evropski parlament se je uradno sicer začela v petek, rezultat stranke Vesna, za katero bi aprila glasovala dva odstotka vprašanih, tokrat pa 4,3 odstotka, pa bi lahko pripisali dejavnostim pred evropskimi volitvami, kaže anketa Dela. Brez upoštevanja deleža neopredeljenih bi Vesna prestopila parlamentarni prag.

Po zadnji anketi Dela bi na volitvah s 23,1 odstotka glasov zmagala SDS (aprila 23 odstotkov), drugouvrščeno Gibanje Svoboda pa bi prejelo 17,3 odstotka glasov (aprila 15 odstotkov). Sledita NSi s 5,6 odstotka (aprila 5,3 odstotka) in SD s 4,8 odstotka podpore (aprila 5,4 odstotka). Koalicijski Levici je podpora z 2,9 odstotka narasla na 4,8 odstotka.

Sledijo zunajparlamentarne stranke Vesna (4,3 odstotka), SNS (2,7 odstotka), SLS (2,1 odstotka), Resni.ca (1,9 odstotka) in Piratska stranka (1,6 odstotka). Druge stranke bi prejele manj kot odstotek glasov, in sicer Naša prihodnost 0,8, Naša dežela 0,3 odstotka in Konkretno 0,1.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za uredništvo Dela izvedel med 7. in 10. majem, sodelovalo pa je 719 ljudi.

Ob tem je 21 odstotkov volivcev odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili, 7,6 odstotka jih ne bi volilo nobene, en odstotek jih na vprašanje ni želelo odgovoriti, 0,6 odstotka bi volilo drugo stranko, 0,3 odstotka pa bi jih oddalo prazno glasovnico.

Več kot polovica ljudi še vedno vidi delo vlade negativno

Pri oceni dela vlade se nadaljuje trend rasti njene ocene, a 50,4 odstotka vprašanih delo vlade še vedno vidi negativno oz. zelo negativno (aprila 51,2 odstotka, marca 55 odstotkov). Kot pozitivno ali zelo pozitivno ga ocenjuje 24,1 odstotka (aprila 15,7 odstotka, marca 13,6 odstotka). Delo vlade je dobilo srednjo oceno 2,53 (aprila 2,39). Državnemu zboru pa so volivci tokrat namenili srednjo oceno 2,63 (aprila 2,53).

Najbolj priljubljena še vedno Pirc Musarjeva

Na barometru priljubljenosti politikov tretji mesec zapored prvo mesto zaseda predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledi gospodarski minister in predsednik SD Matjaž Han, na tretjem mestu pa je poslanec SDS Anže Logar. Na četrto mesto se je zopet uvrstila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, na osmo mesto ministrica za kulturo in koordinatorka Levice Asta Vrečko. Na devetem mestu je predsednik vlade in Svobode Robert Golob, na 12. mestu pa predsednik SDS Janez Janša. Največji skok je statistično uspel ministru za delo Luki Mescu, ki pa je še vedno pri repu lestvice priljubljenosti politikov. Največji padec je medtem zabeležil predsednik NSi Matej Tonin, poroča STA.