Valu vloženih predlogov za izvedbo posvetovalnih predlogov se, kot kaže, z dvema novima predlogoma pridružuje tudi opozicijska SDS. Volivce bi povprašali o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado Roberta Goloba, izhaja iz spletne strani DZ.

V parlamentarni postopek je sicer trenutno vloženih večje število predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov. Vse parlamentarne stranke z izjemo Levice so denimo minuli v DZ vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2). Konsenz med strankami je, da bi referendum izvedli predvidoma v drugi polovici novembra letos.

Še pred tem je koalicija je v parlamentarni postopek vložila še predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, največja vladna stranka Svoboda pa je v petek v DZ vložila predloga za posvetovalni referendum o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene ter o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

Dva predloga je vložila tudi opozicijska NSi, in sicer o predlogu energetskega zakona in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije. Predlog za prvi posvetovalni referendum je sicer že ostal brez podpore na matičnem odboru DZ, po pričakovanjih enaka usoda čaka tudi drug predlog NSi za posvetovalni referendum.

Ostri odzivi iz koalicije

V Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih SDS za posvetovalna referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami. Ljudi je smiselno vprašati o vprašanjih, ki terjajo širši razmislek in družbeni konsenz, ne pa vnašati strahu in razdora, poudarjajo.

V Levici podpirajo referendume kot pomemben mehanizem neposredne demokracije, s katerim državljani odločajo o najpomembnejših vprašanjih. A ti terjajo občutek, kaj je "primerna snov za najširše demokratične procese", poudarjajo. Ob predlogih SDS in NSi opozarjajo, da je nizanje zavajajočih referendumskih vprašanj demokratično škodljivo.

V SD ob valu predlaganih posvetovalnih referendumov poudarjajo, da razumejo bistvenost referenduma kot sredstva neposrednega demokratičnega odločanja državljanov o vprašanjih, ki pomembno vlivajo na njihovo življenje. O predlogih Svobode bodo razpravljali na torkovi seji poslanske skupine, predlogom opozicije nasprotujejo, so sporočili.

STA