In ker verjamemo, da je življenje prekratko, da bi o svojem popolnem domu zgolj sanjali, si v članku preberite nekaj najpogostejših napak, ki se pri prenovi pogosto pojavijo in se jim je najbolje izogniti že na daleč.

1. Nejasni cilji in pričakovanja

Pri prenovi doma se pogosto srečujemo z izzivom nejasno zastavljenih ciljev in previsokih pričakovanj, kar lahko privede do razočaranj in nepotrebnega stresa. Zato je ključno, da si že na začetku postavite jasne cilje, ki so realistični in izvedljivi. To pomeni, da dobro razmislite, kaj v sklopu projekta prenove resnično potrebujete in kaj lahko še malo počaka.

Če boste tavali v poplavi tisoč in ene ideje brez jasnega cilja, vas lahko to precej udari po žepu in žal – tudi po živcih. Zato določite tudi, v katerem zaporedju bo prenova potekala, katere naloge so najbolj prioritetne in realen časovni okvir, v katerem želite, da je prenova končana.

2. Neupoštevanje začetnega proračuna

Pri prenovi se včasih zgodi, da presežemo začetni proračun, kar lahko vpliva na izvedbo projekta. Zato je bistveno, da si že na začetku postavite proračun glede na želje in zmožnosti ter se ga držite skozi celoten proces prenove. Pomembno je tudi, da v proračun vključite dodatne stroške, kot so zamude izvajalcev, nepredvidena dela, povečanje cen osnovnih materialov in podobno.

Da to ni ravno mačji kašelj, se zavedajo tudi v Gorenjski banki. V ta namen so se povezali z uveljavljenim gradbenim podjetjem in pripravili kalkulator okvirnih stroškov gradnje ali prenove nepremičnin.

3. Estetika pred funkcionalnostjo

Preden se dokončno odločite za prenovo, je dobro še enkrat razmisliti o tem, kako bi izboljšali funkcionalnost svojega doma, saj se včasih izkaže, da dekor, ki ga občudujemo v revijah, ni najbolj praktičen za naše vsakodnevne potrebe.

Razmislite predvsem o razporeditvi prostorov, osvetlitvi, shranjevanju in drugih praktičnih vidikih, ki vam bodo olajšali življenje. Mojstri na primer vedno opozarjajo, da električnih in internetnih priključkov ni nikoli preveč, saj omogočajo večjo prilagodljivost in udobje v vsakem kotičku vašega doma.

Za konec pa ne pozabite še na estetski vidik, saj je prav izbira ustreznih materialov, barv in dekorja bistvena za ustvarjanje prostora, v katerem se boste počutili udobno in srečno. Ne govorimo zaman, da mora dom odsevati našo osebnost in stil, saj smo navsezadnje prav mi tisti, ki bomo v njem preživeli največ časa.

4. Neupoštevanje nasvetov strokovnjakov

Mnogi se odločijo za prenovo stanovanja brez posvetovanja s strokovnjaki, kar lahko privede do številnih težav in nezadovoljstva. V kolikor boste večino del izvedli sami, bodite vedno odprti za nasvete arhitektov, gradbenih inženirjev in notranjih oblikovalcev, ki vam lahko pomagajo pri načrtovanju in izvedbi prenove.

Pa še nasvet iz rokava: naj vas izvajalcev nikar ne bo strah vprašati za konkretne reference. To je odličen način, da pridobite bolj celostno sliko o njihovem dosedanjem delu in zadovoljstvu prejšnjih strank ter se tako odločite za izvajalca, ki vam bo res pisan na kožo.

5. Nepripravljenost na izzive

Dejstvo je, da se bo pri prenovi najverjetneje kaj zalomilo, bodisi zaradi sprememb v načrtih, časovnega zamika ali drugih nepredvidenih okoliščin. V takšnih situacijah je ključno, da ostanete mirni in zbrani ter se prilagodite novonastalim izzivom. Namesto da podležete občutkom obupa ali nemoči, se zavedajte, da so težave del projekta prenove in da se bodo rešile s pravim pristopom ter pozitivno naravnanostjo.

Izkoristite ugodno ponudbo stanovanjskega kredita pri Gorenjski banki in uresničite svoje sanje že danes!

Ste z mislimi že pri prenovi doma pa vas na poti do njene uresničitve čaka le še ovira v obliki financ? Obrnite se na Gorenjsko banko!

Ker je prenova doma eno bolj zahtevnih in stresnih obdobij v življenju, so za vas pripravili ugodno financiranje v obliki stanovanjskega kredita z odlično nespremenljivo obrestno mero.

Ampak pozor! Akcijska fiksna obrestna mera velja zgolj do 31. 5. 2024.

Če ne veste, kako začeti, vam svetujemo, da najprej s spletnim kalkulatorjem ocenite lastne zmožnosti glede kreditne sposobnosti, potem pa se v najbližji poslovalnici dogovorite za sestanek v živo, kjer vam bodo z največjim veseljem pripravili še individualno ponudbo.

Ne odlašajte – stopite na pot finančne brezskrbnosti že danes in naj vaše sanje o prenovi doma končno postanejo resničnost!

Pa veselo na delo!