Danes mineva 150 let od rojstva generala Rudolfa Maistra. Ob obletnici je minule dni potekalo že več prireditev, še več jih bo zaznamovalo celotno letošnje leto, ki ga je vlada razglasila za leto Rudolfa Maistra. Letos mineva tudi 90 let od Maistrove smrti, v Kamniku pa obeležujejo tudi sto let od imenovanja Maistra za častnega meščana.

V Kamniku bo danes ob 11. uri predsednica republike Nataša Pirc Musar položila venec k spomeniku Rudolfa Maistra, v njegovi rojstni hiši pa bo med 10. in 18. uro potekal dan odprtih vrat.

V Mariboru odprli razstavo

V Pokrajinskem muzeju Maribor so dopoldne odprli občasno razstavo Moj general, v Muzeju narodne osvoboditve Maribor pa bo zvečer koncert z naslovom Krogle so trgale pisane kitice. Opoldne bodo obletnico obeležili pred Maistrovim spomenikom na Trgu OF v Ljubljani, na Maistrovem trgu v Kranju pa ob 12.30 slovesnost pripravlja Gimnazija Kranj.

Še posebej se bodo sicer v letošnjem spominskem letu Maistru poklonili v Kamniku, kjer se je Rudolf Maister na Šutni rodil na današnji dan leta 1874. Skupno v občini letos pripravljajo skoraj 40 prireditev. Nekaj jih je potekalo že minule dni ob prazniku Občine Kamnik, saj je ta Maistrov rojstni dan določila za občinski praznik. Ob prazniku so že v sredo položili venec k spomeniku Rudolfa Maistra in pripravili osrednjo slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj.

V Kamniku bo 16. aprila slavnostna akademija, s katero bodo tudi uradno začeli sklop prireditev ob Maistrovem letu, 22. novembra pa tudi letošnja osrednja državna slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra, ki ga obeležujemo 23. novembra in je državni praznik.

Koncert Maistrovih in domovinskih pesmi

Že v četrtek so se Maistru poklonili v Mariboru s slavnostno akademijo, v torek pa Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Rače pripravlja še koncert Maistrovih in domovinskih pesmi.

General in pesnik Rudolf Maister Vojanov je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Kot so ob napovedi dogajanja zapisali na spletni strani vlade, je general Rudolf Maister življenje posvetil vojaški službi, v kateri je dosegel najvišjo, generalsko raven. Umetniško plat je izživel z likovnim in pesniškim ustvarjanjem ter strastnim zbiranjem knjig.

Njegovo celotno javno delovanje je bilo prežeto z domoljubjem in vizijo po uresničenju slovenske ozemeljske celovitosti. Maistrova vloga v kolektivni zavesti Slovencev je neprecenljiva, saj so dosežki njegovih prizadevanj, kot je meja na Štajerskem, ki je vse do danes obveljala kot državna meja, je med drugim še navedeno na spletni strani vlade.

Rudolf Maister je umrl 26. julija 1934 na Uncu pri Rakeku.