Sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo je vzorno, sta se danes po srečanju na Brdu pri Kranju strinjala premier Robert Golob in nemški kancler Olaf Scholz. Veliko pozornosti sta namenila Zahodnemu Balkanu, pri tem je Scholz opozoril, da je napredek držav regije na poti v EU odvisen od njihovega izpolnjevanja kriterijev.

"Želim si hitrega pristopa držav regije, ampak to je odvisno od izpolnitve kriterijev," je dejal nemški kancler in dodal, da je ključno tudi, da se rešijo spori med državami Zahodnega Balkana.

Z Golobom sta se strinjala, da se mora hkrati reformirati tudi EU ter predvsem poenostaviti procese odločanja.

Predsednika vlad sta na novinarski konferenci izpostavila še odlično sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo na različnih področjih, zlasti gospodarskem. Zavzela sta se za njegovo okrepitev, pri tem sta izpostavila področje energetike. O konkretnih poslih na področju obrambe medtem danes po Golobovih besedah konkretno nista govorila.

[[image_1_article_64635]]

Scholz je izpostavil tudi pomoč Ukrajini in dejal, da jo je treba še naprej podpirati, "tudi z orožjem, ki ga potrebuje".

Slovenski premier in nemški kancler, ki v Sloveniji nima predvidenih drugih dvostranskih srečanj, bosta pogovor na Brdu nadaljevala še ob delovni večerji.