Napoved za poletje 2024 kaže dinamičen poletni vzorec v ozračju, na katerega bo vplival prehod iz toplega cikla El Niño v hladen cikel La Niña. Predvidoma se bo niz tlačnih valov in anomalij razširil iz Severne Amerike vse do Evrope.

Eden glavnih vzrokov za zimske vremenske vzorce in zgodnjo pomlad je bil El Niño. To je topla faza oceanskega nihanja, imenovanega ENSO. Najdemo ga v ekvatorialnem Pacifiku, izmenjujeta se topla in hladna faza - topla je El Niño, hladna pa La Niña. Vsaka faza ima svoj poseben vpliv na vzorce tlaka in posledično vreme. El Niño sedaj hitro upada, toda nekaj časa bo trajalo, da se atmosfera odzove na te oceanske spremembe.

Zaradi tega bo poletje 2024 sredi prehodnega obdobja iz ene faze ENSO v drugo, kar bo povzročilo nekaj nenavadnih anomalij v procesu. Kaj takšen premik pomeni za atmosfero? Vpliv La Niñe na Evropo je težko napovedati, vendar obstaja nekaj znakov, ki kažejo na povečano verjetnost vročih in suhih razmer.

Povprečno do nadpovprečno vroče

Meteorologi Severe Weather Europe so proučili več modelov, ki napovedujejo, kaj nas čaka poleti. Noben model za dolgoročno/sezonsko napovedovanje pa seveda ni čisto zanesljiv, saj v njem meteorologi gledajo le trende in kako se vremenski vzorci razvijajo v velikem obsegu ter v daljših obdobjih.

Na podlagi podanih podatkov lahko zaenkrat razberemo, da bo poletje za Evropo povprečno do nadpovprečno vroče, s povečano verjetnostjo vročinskih valov v osrednjem in južnem delu celine.

Kar se tiče padavin, so napovedane večinoma bolj suhe razmere. Več padavin je napovedanih nad severnimi kraji Evrope, in sicer zaradi nižjega tlaka in bolj nestabilnega vremena v zahodnih vetrovih. Možni so občasni močni nalivi, vendar so manj verjetni kot v prejšnjih letih.

Kot kaže zaenkrat, bo poletje 2024 torej bolj vroče in suho kot poletje 2023.