“Vlada se je prehranske draginje lotila po celotni verigi,” je uvodoma dejala Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo. V sektorju kmetijstva in ribištva je bilo po nastopu trenutne vlade namenjenih nekaj čer 22 milijonov evrov denarja, da bi se lažje spopadli z draginjo.

Uvajajo mehko regulacijo

Dodaten ukrep, ki ga danes predstavljamo, je t. i. mehka regulacija, in sicer bomo spremljali cene osnovnih živil. Cena pa ne bo edini parameter, ampak bodo poleg cene lahko potrošniki primerjali tudi kakovost in poreklo,” je še pojasnila ministrica Šinko in nadaljevala: “Ali je ta ukrep dovolj, da bomo lahko brzdali cene, bomo videli čez nekaj časa, takrat pa se bomo odločili tudi za morebitne dodatne ukrepe. Cene bomo spremljali 7 mesecev pri 6 največjih trgovcih.”

Trije trgovci so soglasje že dali, od treh ga še pričakujejo. Tudi, če ga ne dobijo, imajo cene pravico spremljati in objavljati.

“Zavedamo se težkih razmer, s katerimi se srečujejo vsi deležniki verige preskrbe s prehrano, zato ne smemo pozabiti nobenega od njih,” še povzame ministrica.

Ministrica je predstavila tri cilje: Prvi cilj je, da želijo zaščititi gospodinjstva, drugi cilj je zagotovitev oskrbe s hrano, tretji cilj pa je porazdelitev bremena draginje po celotni verigi.

Spletna stran je že zaživela, najdete jo na tej povezavi

V kolikor mehka regulacija ne bo delovala, bodo razmere zaostrili in spremljali cene po celotni verigi. To pomeni, da bodo na podlagi zakona od deležnikov zahtevali maloprodajne cene. Ti podatki sicer ne bodo javno dostopni.

Primerjalnik je zaživel

Generalna direktorica direktorata za hrano Ana Le Marechal Kolar je v nadaljevanju predstavila mehanizem in delovanje novega portala. Poleg 15. določenih živil nameravajo dodati še pet živil, ki pa jih bodo menjavali glede na sezono.

Med živili, ki jih bodo stalno spremljali, je najti tista najbolj osnovna. V košarico izdelkov za popis cen so uvrstili 15 skupin osnovnih živil – pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Cene spremljajo pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin.

Cene so primerjali v prestolnici, kjer bodo cene spremljali tudi v prihodnje, glede na lokacijo pa lahko variirajo, je še izpostavila Le Marechal.