UVHVVR je preko EU RASFF sistema prejela informacijo o distribuciji mletega indijskega trpotca iz ekološke pridelave v Slovenijo. Razlog za obveščanje je nedeklarirana prisotnost alergenov gorčice in semena. Na podlagi navedenega so prejemniki pošiljke sprožili postopke odpoklica iz prometa.

OPIS IZDELKA (TIP/OZNAKA): Psilium iz ekološke pridelave (mleti), neto količina: 200g; uporabno najmanj do: 26.05.25; lot: 028120124; distributer: Vitjashop d.o.o. Bio mafini, Bio ajdov kruh z riževimi drožmi, proizvajalca: Vita Activus d.o.o.

DISTRIBUTER: Vita Activus d.o.o, Vitjashop d.o.o.

VRSTA TVEGANJA: Zdravstveno tveganje / drugo.

DRŽAVA POREKLA: Neznano.

OPIS NEVARNOSTI: V živilu je bila ugotovljena prisotnost semen gorčice in sezama, ki niso deklarirana na deklaraciji.  Ker omenjena semena spadajo med alergene, uživanje tega živila predstavlja tveganje za potrošnike občutljive na omenjena semena, saj se lahko sproži alergijska reakcija.

UKREP: Odpoklic .

UVHVVR potrošnikom, ki so občutljivi na sezam in gorčico, svetujejo, da živilo ne zaužijejo temveč ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa. Za ostale potrošnike živilo ne predstavlja tveganja in ga lahko uživajo.