Danes se je začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil (EMV), ki bo trajala do 21. aprila 2024. Agencija za varnost prometa bo v času akcije, pa tudi v tednih po njej, v sodelovanju z drugimi organizacijami izvajala praktične dogodke in preventivne delavnice.

Policija bo izvajala poostrene nadzore

Policisti bodo tako v času akcije kot tudi skozi vse leto izvajali poostrene nadzore, namenjene varnosti motoristov. Nadzor bo usmerjen na področja umirjanja hitrosti, nepravilnega prehitevanja, izsiljevanja prednosti, uporabe zaščitnih sredstev in psihofizičnega stanja voznikov. Nadzori se bodo izvajali na cestnih odsekih, ki jih motoristi najpogosteje uporabljajo. Policisti bodo tudi pregledovali ceste in na morebitne nepravilnosti opozorili vzdrževalce cest.

Po trenutno veljavnih začasnih podatkih do vključno 7. aprila 2024 beležimo 105 prometnih nesreč z udeležbo voznikov EMV (lani 95). V teh prometnih nesrečah ni bilo smrtnih žrtev (lani 1), 13 je bilo hudo telesno poškodovanih (lani 15) in 58 lažje telesno poškodovanih (lani 48). Najpogostejša vzroka za te prometne nesreče sta bila neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravila o prednosti. V obdobju do 7. aprila letos so policisti pri voznikih enoslednih motornih vozil ugotovili 873 kršitev, v enakem obdobju lani pa 927 kršitev.

Vse motoriste Agencija za varnost prometa in Policija vabita na preventivne delavnice, na katerih skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov in številnimi strokovnjaki sodelujejo tudi policisti in inštruktorji Agencije za varnost prometa. Na delavnicah bodo motoristi prejeli številne preventivne nasvete, marsikje pa bodo svoje spretnosti lahko preizkusili tudi na poligonu.

V letu 2023 je bilo na slovenskih cestah zabeleženih 1220 prometnih nesreč

Mag. Simona Felser, direktorica Agencije za varnost prometa, je ob začetku akcije izpostavila: "V letu 2023 je bilo na slovenskih cestah zabeleženih 1.220 prometnih nesreč z udeležbo motoristov in mopedistov. V teh prometnih nesrečah je umrlo 11 voznikov, kar pomeni zmanjšanje za 21 % glede na leto 2022. To je najnižje zabeleženo število umrlih voznikov enoslednih motornih vozil od uvedbe elektronske podatkovne baze prometnih nesreč v letu 1994. Toda vsaka smrtna žrtev je tragična, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč mogoče preprečiti. V petih letih (2019-2023) so na slovenskih cestah življenje izgubili 103 vozniki enoslednih motornih vozil, nekaj manj kot 1.000 jih je utrpelo hude telesne poškodbe. Povzročitelji prometih nesreč s smrtjo ali hudo telesno poškodbo voznika enoslednega motornega vozila so v večini primerov prav vozniki sami, ta delež je bil lani zelo visok, znašal je 82 odstotkov. Vožnja motorja je za mnoge preživljanje prostega časa, hobi in sprostitev. Želimo si, da bo motoristična sezona, ki se je za mnoge že začela, pospremljena s strpnostjo, treznostjo in razsodnostjo. Brezhibno delujoče motorno vozilo in ustrezne pnevmatike pa so za varno vožnjo predpogoj. Vse druge voznike prosimo, naj bodo na cestah pozorni, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu, zaradi ozke silhuete jih lahko spregledate. Pozorno spremljajte promet, tudi v vzvratnem in stranskih ogledalih, predvsem pa vsakič preverite mrtve kote. Vedno se prepričajte, da ne izsilite prednosti motoristom. Naj bo nova sezona še bolj varna!"