Osnutek bodo predstavniki pravosodja prejeli predvidoma v naslednjih dveh tednih, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade v sporočilu za javnost.

Premier Robert Golob in ministrica za pravosodje Andreja Katič sta se sestala s predstavniki vrhovnega sodišča, vrhovnega državnega tožilstva, Sodnega sveta, Državnotožilskega sveta in ministrstva za javno upravo. Namen sestanka je bil določiti način uresničitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Sporočili so, da bo uresničitev "v prvem koraku potekala skozi poseben interventni zakon in znotraj obstoječega plačnega sistema". Dolgoročno in sistemsko rešitev plačnega položaja pravosodnih funkcionarjev pa bodo usklajevali znotraj celovite prenove plačnega sistema, so dodali.

Vlada in DZ namreč nista uresničila odločbe ustavnega sodišča, v katerem je sodišče junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo.

Sodniki k uresničitvi ustavne odločbe od takrat pozivajo na opozorilnih protestih. Pridružili so se jim tožilci, ki so zaradi neuresničene odločbe nazadnje za en dan stavkali 14. marca. Že prejšnji teden je pravosodna ministrica Andreja Katič v izjavi za medije napovedala, da bodo ustavno odločbo izvršili z novim zakonom.