Vlada bo odločno ukrepala ob vsakem sumu korupcije, je poudaril premier Robert Golob v DZ. Želi, da se vse parlamentarne stranke zavežejo k temu, da bodo sodelovale pri raziskovanju in preprečevanju koruptivnih dejanj, tudi v preteklosti. "Preden kažemo s prstom na druge, moramo najprej očistiti svoje dvorišče," je dodal Golob v odgovor na poslanca SDS Žana Mahniča.

Korupcije ne tolerirajo, ne glede na to kdo je na oblasti

Na začetku današnje redne seje, 25. 3. 2024, je poslanec SDS Žan Mahnič izpostavil vrsto spornih praks, ki so po njegovih besedah vključevale podražitve infrastrukturnih projektov, preplačane stavbe, nepotizem pri zaposlovanju družinskih članov v državnih institucijah in podjetjih, ter financiranje samooklicanih spletnih vplivnežev. Dodal je še, da so nekateri računalniki, kupljeni s strani vlade, ležali neuporabljeni v skladiščih, poroča STA.

Vprašal je: "Zanima me, kdaj bo vlada uresničila v parlamentu sprejete sklepe glede boja proti korupciji? Kdaj boste nehali spodbujati korupcijo in ali so organi pregona že našli osebo, ki naj bi v vašem imenu odprla bančni račun v Romuniji?" Premier mu je odvrnil, da je naštel ogromno laži, hkrati pa ugotovil, da gre za prakse iz časa prejšnje vlade: "Če se je kdaj vse to dogajalo, o čemer govorite, se je dogajalo pri vas in o vaših koruptivnih dejanjih niste želeli nikoli odgovarjati."

Mahnič je še posebej izpostavil nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani ter izrazil prepričanje, da gre v tem primeru verjetno za korupcijo. Dodal je, da se ta primer raziskuje že od prvega dne in da nameravajo zadevo razčistiti do konca. Poudaril je, da si prizadevajo pokazati, da ne tolerirajo korupcije, ne glede na to, kdo je na oblasti.

V korupcijo vpleteni člani strank SDS in SD

Golob poslancu opozicije dejal: "V tem se razlikujemo od vas, ... ko pride do neprimernih praks, jih razčistimo, tudi v javnosti, tudi v parlamentu." Nadalje je poudaril, da so bili v primer vpleteni tako vidni člani stranke SDS kot tudi nekateri člani stranke SD, ki so med postopkom odstopili. "Glede korupcije povem že vnaprej: Ta vlada bo naredila vse, da takrat, ko bo prišlo do kakršnegakoli odklona, pa četudi pod to vlado, bomo to raziskali in bodo organi ustrezno ukrepali," je zagotovil premier.

Dodal še je, da je bilo podobnih dejanj v letih 2020 in 2021 toliko, da jih ne bi uspel našteti, kar nakazuje na potrebo po upoštevanju načela "vsak najprej pomete pred svojim pragom". Glede računa v eni od romunskih bank je opozoril, da je že večkrat odgovarjal na to vprašanje. Poudaril je, da je bila prijava na romunsko tožilstvo vložena že prej in da trenutno čaka na izsledke. Ob tem je opozoril, da ne more vplivati na postopke v Romuniji, in kot možno pojasnilo za zakasnitev pri reševanju primera ponudil možnost, da je romunsko tožilstvo počasnejše ali pa da primer ne uživa prioritete.