Novi prvak SD, Matjaž Han, meni, da sodelovanje s poslanci SD, tudi v luči ponujenega odstopa njihovega vodje Janija Prednika, ni vprašljivo. Prednik uživa polno podporo, kar poudarja moč poslanske skupine in njenega vpliva na predsednika stranke ter postavljanje pogojev v koaliciji, poroča STA.

Han danes ponovno izrazil podporo Predniku

Han se je po izvolitvi na čelo SD danes udeležil rednih usklajevanj s poslansko skupino. Seje se niso udeležili poslanci Meira Hot, Damijan Zrim in vodja poslancev Jani Prednik, ki je v ponedeljek ponudil odstop s čela poslanske skupine, a je prejel soglasno zaupnico vseh poslancev stranke. Han je danes ponovno izrazil podporo Predniku. "Nobene potrebe ni po kakršnikoli zamenjavi in tu smo končali," je dejal. Prednikovo potezo vidi bolj kot pozitivno gesto, "na nek način tudi demokratično in higienično".

 "Mi smo menjali veliko predsednikov, jaz verjetno ne bom zadnji, tako mora vsak opraviti svojo nalogo... Vsi poslanci in jaz pa smo člani socialne demokracije. Če bodo ugotovili, da jaz nimam podpore, se lahko jaz prej umaknem kot pa kdorkoli drug," je zatrdil Han. Po njegovih besedah je bila današnja seja poslanske skupine predvsem namenjena pripravam na aprilsko redno sejo, obravnavi zakonskih predlogov, ki bi jih koalicija želela spraviti skozi parlamentarno proceduro do poletja, ter morebitnim posvetovalnim referendumom.

Hana danes popoldne čaka še sestanek s premierjem in predsednikom največje vladne stranke Gibanja Svoboda, Robertom Golobom, pri čemer je pričakovati tudi pogovor o podpredsedniških mestih v vladi. Han je danes ponovno izrazil, da si teh funkcij ne želi. "Lahko sem trikratni podpredsednik vlade, če ne bom imel pravih stališč, mi nič ne bo pomagalo. Mislim, da je prav, da ostane ženska podpredsednica vlade, ker res ne rabimo štirih podpredsednikov vlade," je povedal.