Lufthansini piloti danes stavkajo, zaradi česar je moral nemški letalski prevoznik odpovedati več letov po Evropi. Odpovedana sta tudi jutranji in popoldanski let v Frankfurt ter popoldanski in večerni let s frankfurtskega na brniško letališče.

Samo danes preklicanih 800 letov

Lufthansini piloti bodo stavkali zaradi spodletelih pogajanj o plačah, je v četrtek sporočil njihov sindikat Cockpit. Ta zahteva 5,5-odstotno povišanje plač do konca leta, samodejno nadomestilo za inflacijo in prilagoditev plačne lestvice. Po Lufthansini oceni bi to stroške za plače pilotov povišalo za 40 odstotkov oziroma za 900 milijonov evrov.

Iz Lufthanse so sicer v četrtek sporočili, da so sindikatu predložili “zelo dobro ponudbo”, s katero bi se osnovne plače pilotov zvišale za 900 evrov na mesec, s čimer pa v sindikatu niso zadovoljni.

Zaradi stavke je morala družba za danes odpovedati okoli 800 letov, kar bo po njihovih izračunih prizadelo okoli 130.000 potnikov. Stavka se je začela minuto čez polnoč in bo trajala cel dan.

Na Fraportu Slovenija so v četrtek za STA pojasnili, da ne izključujejo možnosti, da bi zaradi nastalih razmer prišlo do sprememb tudi pri sobotnih letih.

Medtem ko sta bila leta iz oz. v Franfkurt na Brniku že v četrtek odpovedana, pa sta bila prihod letala iz Münchna na Brnik in odhod tja v četrtek zvečer še predvidena.

STA