Vodnatost rek se je zaradi močnega dežja ponoči povečala, Kolpa poplavlja, danes so možna tudi razlivanja nekaterih drugih rek, med drugim Ljubljanice in Krke. Popoldne se bo sicer vodnatost večine rek začela zmanjševati, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Pretok Kolpe v srednjem toku se je po podatkih Arsa ponoči ustalil in se je proti jutru začel zmanjševati. V spodnjem toku pretok še narašča, največjo vodnatost bo Kolpa dosegla popoldan.

Naraščajo še Krka s pritoki, ki bo v soboto ponoči še narasla in se lahko na izpostavljenih mestih razlije iz struge, Sava v zgornjem in spodnjem toku ter Savinja in Dravinja v spodnjem toku. Sava bo največjo vodnatost v spodnjem toku dosegla zvečer.

Danes ponoči so ponovno naraščali in se razlivali pritoki Ljubljanice, med njimi najmočneje Gradaščica. Znova sta narasli in poplavljali tudi Logaščica in Idrijca v zgornjem toku, so sporočili z Arsa. Danes Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju.

Neurje z močnim vetrom je povzročalo veliko nevšečnosti

Petkovo celodnevno deževje, ponekod pa tudi močan veter, je sicer po državi povzročilo precej nevšečnosti. Največ je bilo poplav meteornih voda in naraslih rek ter vodotokov, veter je razkril več streh objektov, poplavljeni so bili podvozi, na cestišča so meteorne vode nanesle blato in poplavni material, podrtega je veliko drevja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, ki so jih gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, zaradi tega je bilo zaprtih tudi več cest.

Huje je bilo med drugim na območju Črnomlja, kjer je voda zalila več objektov in kletnih prostor.

Gasilci so po podatkih uprave za zaščitno in reševanje posredovali na 284 lokacijah. Aktiviranih je bilo devet poklicnih in 178 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Največkrat so posredovali na območjih Ljubljane, Nove Gorice, Novega mesta, Trbovelj, Celja in Postojne.

STA