Glede na vremensko stanje mokra ali polulana Zofka, ki danes praznuje svoj god, letos ne bo razočarala. Vreme je namreč spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami. Po napovedi vremenoslovcev se bodo proti večeru in v noči na četrtek predvsem na zahodu države pojavljale tudi nevihte. Temperature bodo od 15 do 22 stopinj Celzija.

Na god sv. Zofije rado dežuje, zato so ji po ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma polulana Zofka. Omenjena svetnica je bila sicer krščanska mučenka v Rimu, umrla je 15. maja leta 120. Ime Zofija izhaja iz grške besede, ki pomeni modrost. Ljudski pregovor pravi, da če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.

Sv. Zofija po koledarju nastopi za svetniki Pankracijem, Servacijem in Bonifacijem, ki so godovali od 12. do 14. maja. Ti trije ledeni možje po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Pankracij, ki je godoval v nedeljo, ni upravičil svojega slovesa. Ponedeljkov Servacij in torkov Bonifacij pa sta se pri tem bolj izkazala, saj so nas presenetile občasne krajevne padavine.

Arso izdal oranžno opozorilo

Agencija RS za okolje je za jutri sicer izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov: Območje Gorenjske, Koroške in Savinjske bodo padavine zajele že v noči na četrtek, najmočneje pa bo predvidoma deževalo v četrtek pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek.

Oranžno opozorilo je za jugozahod Slovenije izdano zaradi padavin, težave pa bo tam lahko povzročal tudi veter. Za jugozahod in tudi severozahod države velja rumeno opozorilo zaradi neviht.

V 24-urah lahko na omenjenih območjih večinoma pade med 40 in 80 mm, lokalno pa tudi okoli 100 mm dežja. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, pride lahko do zastajanja padavinske vode, so še opozorili.