Po streljanju na osnovni šoli na Finskem se je v preteklem tednu na enem izmed slovenskih spletnih medijev pojavila objava z grožnjo, da se bo enak dogodek na današnji dan zgodil na eni od slovenskih šol. Objava je bila s strani avtorja po nekaj minutah zbrisana, takoj zatem pa je tudi upravljalec spletne strani onemogočil komentiranje objave. Vsebina objave ni bila usmerjena v nobeno konkretno ustanovo ali krajevno konkretno opredeljena, so sporočili s Generalne policijske uprave.

Policija je takoj, ko je bila s strani občana obveščena o konkretni objavi, pristopila k preveritvi okoliščin in izvedbi prvih nujnih ukrepov, med katere sodi tudi vrednotenje pridobljenih podatkov. ''Ne glede na to, da po prvem preverjanju nismo ugotovili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, policija aktivno nadaljuje z zbiranjem obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja, in s ciljem izsleditve avtorja zapisa,'' so sporočili.

Okrepili prisostnost v okolici šol, staršem svetujejo, naj ostanejo mirni

Policisti so v teh dneh sicer pogosteje prisotni v okolici šol, policija, poleg sodelovanja z vodstvi vzgojno izobraževalnih zavodov, že ves čas sodeluje pri različnih preventivnih aktivnostih in projektih v šolskem prostoru na način, da policisti svetujejo in opozarjajo na določene nevarnosti in tveganja ter spodbujajo odgovorne osebe v vzgojno-izobraževalnih zavodih k takojšnjemu reagiranju, še toliko bolj pa ob morebitnih pojavih groženj ali dogodkov z elementi nasilja.

Javnost pozivajo, naj v primeru, da kdorkoli, ki zazna nenavadno obnašanje otrok ali koga drugega v šolskem okolju ali zunaj njega, o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali anonimno številko 080 1200.

''Staršem svetujemo, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino, pri tem pa poudarjamo, da je pomembno, da svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo itd., saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske, težave, posebnosti in opažanja v šoli ali v prostem času,'' še dodajo.