Državni zbor bo v ponedeljek s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrom začel redno majsko sejo. Tokratno plenarno zasedanje se bo nadaljevalo le še v sredo in četrtek. Se bodo pa poslanke in poslanci v četrtek po redni seji sestali še na izredni, je danes sklenil kolegij predsednice DZ.

V sredo razprava o izvedbi projekta Jek 2

V sredo bodo največ časa - predvidenih je skoraj šest ur in pol - namenili razpravi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo. Predlog so vložili poslanci Svobode z izjemo Miroslava Gregoriča, SDS, NSi, SD, poslanca manjšin in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Referendumsko vprašanje pa bi se glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Sprva predlagano referendumsko vprašanje se je sklicevalo še na resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji - vladni predlog te resolucije je prav tako na dnevnem redu sredinega dela zasedanja -, a so nato predlagatelji ocenili, da za to ni potrebe in so referendumsko vprašanje spremenili.

V sredo bo DZ obravnaval tudi vladna predloga novele zakona o trgu finančnih instrumentov in novele zakona o obveznih zavarovanjih v prometu ter predlog novele zakona o mladinskih svetih, ki so ga na pobudo Mladinskega sveta Slovenije pripravili člani Kluba mladih poslancev iz različnih poslanskih skupin. Opredelili pa se bodo tudi do predloga deklaracije ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU, ki so ga vložili poslanci Svobode in SD.

Pester program tudi v četrtek

Četrtkov del zasedanja bodo poslanci začeli z obravnavo predloga nacionalnega programa varstva potrošnikov 2024-2029, se nato opredelili do predlaganih sprememb zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v letih od 2023 do 2027. Skoraj štiri ure so predvidene za obravnavo akta o odreditvi parlamentarne preiskave glede domnevnih odvzemov otrok iz slovenskih porodnišnic med letoma 1965 in 1991.

Pred zaključkom seje bodo tudi dokončno odločali o koalicijskem predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije. DZ po opravljeni obravnavi v začetku aprila o zakonskem predlogu ni glasoval, ker so v NSi vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma, ki pa ga nato DZ konec aprila ni sprejel.

Med mandatno-volilnimi zadevami pa bodo potekale tudi volitve treh članov Sodnega sveta, ki jih na predlog predsednice republike izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov izvoli DZ.

Po redni seji še izredna

V četrtek bo po redni seji še izredna. Na zahtevo SDS bodo obravnavali predlog sklepa s pozivom vladi za takojšnjo odpravo pomanjkljivosti zakona o dolgotrajni oskrbi. V SDS bi vladi predlagali, da zakon dopolni, odpravi nepotreben obvezen prispevek za dolgotrajno oskrbo ter zagotovi izvajanje že uzakonjenih pravic. Na predlog koalicije pa je na dnevnem redu seje tudi tretja obravnava predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Gre za vnovični poizkus, da se uredi sodno varstvo za razlaščence v bančni sanaciji.

Drugo obravnavo vladnega predloga so opravili v ponedeljek, zdaj jih čaka še dokončno odločanje o zakonu.

STA