Na Brdu pri Kranju se je dopoldne začel vrh pobude Brdo Brioni. Na srečanje so prišli voditelji vseh držav, ki sodelujejo v pobudi. Poleg sogostiteljev, predsednikov Slovenije in Hrvaške, Boruta Pahorja in Zorana Milanovića se ga udeležujejo predsedniki Albanije, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije ter člani predsedstva BiH.

Odličen odziv povabljenih

Voditelji naj bi na srečanju ocenili razmere v regiji, ki so, tudi v luči vojne v Ukrajini, vse bolj zaostrene, ter pozvali k hitrejši širitvi EU, napovedujejo v uradu slovenskega predsednika, kjer so zadovoljni, da so v teh okoliščinah na srečanje prišli vsi voditelji.

Po napovedih voditelji tokrat ne bodo sprejeli skupne deklaracije, naj bi pa sprejeli nekaj sklepov, med drugim naj bi se zavzeli za dodelitev statusa kandidatke za članstvo v uniji BiH do konca leta ter vizumsko liberalizacijo za vse države v regiji.

Na Brdo so poleg slovenskega in hrvaškega predsednika prišli še predsednik Albanije Bajram Begaj, trije člani predsedstva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik in Šefik Džaferović, predsednik Črne gore Milo Đukanović, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Večerja na sporedu že včeraj

Že v nedeljo zvečer je Pahor za udeležence v Ljubljani priredil večerjo. Te se zaradi obiska v Združenih arabskih emiratih ni udeležil srbski predsednik, poroča srbska tiskovna agencije Tanjug.

Srečanja v okviru pobude, ki jo je leta 2010 s tedanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor sprožil Pahor, takrat še kot predsednik slovenske vlade, so od leta 2013 potekala vsako leto, največ pa jih je bilo v Sloveniji.

Namen procesa Brdo Brioni je pospešiti vključevanje držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije. Med državami v regiji Kosovo in BiH še nimata statusa kandidatke za članstvo v EU, Srbija in Črna gora sta pri pogajanjih o vstopu v EU najdlje, medtem ko sta Severna Makedonija in Albanija pristopna pogajanja začeli letos poleti.

STA