V teh dneh godujejo t. i. ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Današnji Pankracij je sicer v nekaterih delih države povzročil padavine, a bo močnejši verjetno ponedeljkov Servacij in torkov Bonifacij.

Pankracij je upravičil svoje ime

Zbudili smo se v delno jasno jutro, se pa trenutno že pojavljajo krajevne plohe in posamezne nevihte. Veter bo pihal vzhodno ali jugovzhodno. Zvečer bodo plohe in nevihte ponehale, od zahoda se bo začelo oblačiti. Ponoči in zjutraj bo ponekod na zahodu začelo deževati, poroča Arso.

Če se Pankracij (12.5.) na soncu peče, obilo mošta v sod priteče.  

Podobno napovedujejo tudi pri Neurje.si, kjer danes opozarjajo na možnost pojavljanja posameznih ploh in neviht, ter enake vremenske razmere tudi v ponedeljek. Vendar pa se večje poslabšanje vremena, glede na njihove napovedi, lahko pričakuje komaj okoli 15. maja.

Kdo so ledeni možje?

Zgodovinsko gledano, godovi ledenih mož - Servacij, Bonifacij in Pankracij - predstavljajo obdobje sredi maja, ko se po ljudskem izročilu lahko pričakujejo hladni dnevi in obilne padavine, 15. maja pa jim sledi še "polulana Zofka".

Če Zofija (15.5.) zemljo poškropi, vreme poleti prida ni.  

Obeti za prihodnje dni

Po napovedih Arsa bo v ponedeljek večinoma oblačno, z možnostjo krajevnih padavin in posameznih neviht. Temperature se bodo gibale od 9 do 15 °C zjutraj in od 15 do 22 °C čez dan. Tudi v torek se napoveduje spremenljivo do pretežno oblačno vreme s posameznimi plohami, pričakovati pa je tudi postopno širjenje padavin iz zahoda proti vzhodu. V ponedeljek vreme večini ljudi ne bo povzročalo opaznih težav s počutjem. V torek pa se bo vremenska obremenitev povečala.

V sredo bo pretežno oblačno, krajevne padavine se bodo iznad zahodnih krajev postopno širile proti vzhodu.