Slovenska bakla bo na tromeji Slovenije, Madžarske in Hrvaške danes začela svojo pot, dan po prižigu olimpijskega ognja v antični Olimpiji za olimpijske igre v Parizu. Slovenska plamenica se bo na pot po vseh slovenskih občinah podala danes ob 14. uri od Nogometne akademije Lendava do Vinariuma, poroča STA.

Še drugič bo po Sloveniji potovala slovenska plamenica. Prvič je bilo to leta 2021 pred koronskimi igrami v Tokiu. Letos je njen ambasador nekdanji olimpijec, veslač Jani Klemenčič. Bronasti v četvercu brez krmarja na OI v Barceloni leta 1992 je nasledil nekdanjo olimpijsko zmagovalko, judoistko Urško Žolnir Jugovar.

Jani Klemenčič je ponosen na svojo nalogo

"Ponosen sem, da so me izbrali za nosilca bakle, da niso pozabili na mojo olimpijsko medaljo, čeprav je bilo to že zelo dolgo nazaj. Na Bledu, kjer sem nosil baklo pred tremi leti, mi je ostalo v spominu zelo veliko otrok, ki so jo spremljali," je dejal Klemenčič. Bakla bo tri leta po tokijskem prvencu drugič svoje trimesečno potovanje začela na vzhodu države. Potovala bo po vseh slovenskih občinah in zamejskih območjih ter širila olimpijski duh, popotovanje pa bo končala na skrajnem severozahodu države.

Nazadnje bo obiskala občino Kranjska Gora na Trgu olimpijcev v Mojstrani, na stičišču treh držav, Slovenije, Avstrije in Italije. Od bakle se bodo v Sloveniji poslovili 13. julija, potem jo bodo odpeljali v slovensko hišo v Parizu, katere proračun je okrog dva milijona evrov. V bližini slovenske, kjer bodo zelo strogi varnostni ukrepi, bo še okrog 15 drugih olimpijskih hiš, 100 m bo oddaljena tudi francoska, nedaleč stran bo tudi osrednje navijaško središče OI, še poročajo.

V Mariboru bomo baklo spremljali 18.6.