Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek znova spremenili. Kot napovedujejo Finance, se bosta tokrat nekoliko pocenila tako bencin kot dizel. Kot kaže tokratna analiza omenjenega medija, se cene bencina, merjeno v evrih, na trgih niso nižale toliko, kot zaznavajo pri surovi nafti in kurilnem olju ter dizlu. Po osrednji oceni pričakujejo, da bi cena lahko bila za spoznanje nižja (približno pol centa za liter). Ob tem opozarjajo, da je ob visokih stopnjah nihajnosti ocena otežena.

Pričakovati je, da bo polnjenje rezervoarja tudi za uporabnike dizla nezanemarljivo cenejše. »Osrednja napoved je 1,59 evra, kar bi pomenilo, da bo torkovo polnjenje 50-litrskega rezervoarja za približno pet evrov cenejše kot danes,« še napovedujejo Finance.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se sicer izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.