Kandidati morajo vloge posredovati do 10. oktobra, kadrovska komisija pa bo tiste, ki se bodo uvrstili v ožji krog, naknadno pozvala k predložitvi programa dela in vizijo razvoja Pošte Slovenije. Kot izhaja iz razpisa, objavljenega na spletni strani Pošte Slovenije, mora kandidat za člana poslovodstva – generalnega direktorja, ki bo imenovan za petletno mandatno obdobje z možnostjo ponovnega imenovanja, pripraviti program dela, imeti mora sedmo stopnjo izobrazbe in imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih in/ali vodstvenih delovnih mestih velike gospodarske družbe.

Kandidat za vodenje Pošte Slovenije mora obvladati znanje vsaj enega svetovnega jezika na višji ravni ter imeti strokovne, organizacijske in druge sposobnosti za opravljanje najodgovornejših nalog. Med pogoji je tudi, da kandidat v zadnjih šestih mesecih pred imenovanjem ni imel funkcije v politični stranki, na katero je bil voljen ali imenovan.

Pritegniti želijo kandidate, ki izpolnjujejo pogoje

Naknadno bodo morali kandidati, ki se bodo uvrstili v ožji izbor, predložiti program dela in vizijo razvoja družbe in skupine.

Zaradi neodvisnosti in strokovnosti postopka izbora ter zagotavljanja zaupnosti bo prvi del postopka vodila kadrovska agencija Profil, je navedeno v razpisu.

Nadzorni svet Pošte Slovenije, ki ga vodi Urška Kežmah, “želi k prijavi na razpis pritegniti kandidate, ki izpolnjujejo razpisne pogoje in so sposobni s svojim znanjem, izkušnjami in kompetencami prispevati k trajnostnemu razvoju družbe tako, da bo družba v zahtevnem konkurenčnem poslovnem okolju lahko zadržala položaj vodilnega ponudnika paketnih storitev v Sloveniji in postala vodilni ponudnik celovitih logističnih storitev v jugovzhodni Evropi”.

Kot omenjeno, bo novi generalni direktor Pošte Slovenije na tem položaju zamenjal Tomaža Kokota, ki so ga nadzorniki 12. septembra odpoklicali iz poslovno-ekonomskim razlogov. Družbo do imenovanja novega generalnega direktorja sicer zastopa obstoječe poslovodstvo, v katerem so še Sebastijan Gostenčnik, Karmen Lebe Grajf in delavski direktor Janez Zidar.

Kokot se je na čelo Pošte Slovenije povzpel marca lani, ko se je s položaja generalnega direktorja sporazumno poslovil dolgoletni prvi mož Boris Novak. Kokot je Pošto sprva vodil kot vršilec dolžnosti, 1. februarja letos pa je dobil poln mandat.

Kokotovo imenovanje na čelo Pošte Slovenije je sicer sprožilo burne odzive, Slovenski državni holding (SDH) pa je izvedel neodvisni pravni pregled postopkov njegovega imenovanja, ki je pokazala določene nepravilnosti. Konec junija je SDH zamenjal tri od petih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, odpoklic pa pojasnil z izgubo zaupanja lastnika, potem ko je bila opravljena revizija Kokotovega imenovanja.

STA