Novi podrazličici omikrona BQ.1 in BQ.1.1 so v Nemčiji poimenovali kerber, po troglavem psu iz grške mitologije, poroča N1. Gre za nekoliko bolj nalezljivo različico, ki se hitro širi v ZDA in Evropi. Njegov delež v Sloveniji se je v dveh tednih povečal z manj kot odstotka na sedem odstotkov.

Kerber bi lahko začel prevladovati do začetka novega leta

Število novih primerov okužb s Covidom-19 od začetka oktobra pada. Tudi v bolnišnicah je trenutno razmeroma mirno. Sta se pa v zadnjem mesecu razširili novi podrazličici omikrona BQ.1 in BQ.1.1, ki izhajata iz trenutno prevladujoče podrazličice omikrona BA.5, je za N1 razložil dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Podatke o deležu posameznih različic koronavirusa v populaciji spremljajo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Potrdli so, da narašča predvsem delež podrazličice BQ.1.1. Če bo trend naraščanja ostal takšen, bi lahko ta različica prevladala v roku enega do dveh mesecev.

Se pa delež hitro povečuje po Evropi in ZDA. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je podrazličico BQ.1 in njene podlinije, med njimi BQ.1.1, označil kot “skrb vzbujajoče”. Predvidevajo, da bodo te različice konec čez nekaj tednov presegle polovico vseh primerov v Evropi, čez nekaj mesecev pa 80 odstotkov. Zato poudarjajo pomen (poživitvenega) cepljenja vseh, starejših od 60 let.

Nas bi moralo skrbeti?

Toda kot za N1 pojasnjuje dr. Jerala, nam vsaj zaenkrat še ni treba skrbeti. Čeprav se povečuje delež omenjene podrazličice, pa ne raste skupno število okužb. Za zdaj torej ni znakov, da bi povzročil novo rast okužb, je pa vprašanje, kaj bodo prinesli prihodnji tedni jeseni in predvsem, kaj bo prinesla zima.

Če ste preboleli omikron BA.5 ali ste se nedavno cepili, ste pred okužbo s kerberjem razmeroma varni, še razloži dr. Roman Jerala, saj BQ.1 izhaja iz zadnjih podrazličic omikrona BA.4/5. Kot kaže so tisti, ki so že preboleli eno od teh dveh različic, kar dobro zaščiteni, to pa je precejšen delež populacije.

Prav tako ne kaže, da bi novi omikron povzročal hujšo obliko bolezni, zaskrbljujoče je edino dejstvo, da proti novim različicam slabo oziroma ne delujejo protitelesa, s katerimi (predvsem necepljene) bolnike, ki spadajo med rizične, zdravijo ob okužb

Kombinirano cepivo, ki je mešanica cepiva proti osnovni vuhanski različici koronavirusa in cepiva proti omikronu BA.4./5, zelo dobro deluje tudi proti novima podrazličicama. So pa slabo zaščiteni tisti, ki so preboleli denimo delto ali katero od prvih različic. Situacija se lahko sicer po besedah dr. Jerale poslabša pozimi zaradi zadrževanja v notranjosti ter okužb z gripo in drugimi respiratornimi virusi.

Kako so prišli do peklenskega psa?

Ime za to novo različico omikrona prihaja iz Nemčije. BQ.1 in BQ.1.1 so krstili za “peklenskega psa” oziroma kerberja, ime pa se je najprej pojavilo na Twitterju, navaja N1.

V grški mitologiji je Kerber troglava pošast, ki straži vrata podzemlja Hada. Običajno je upodobljen kot troglavi pes z zmajevim repom, ki mu iz telesa rastejo kače.

Kerber sicer ni uradno ime različice, podobno kot nekatere prejšnje je dobil neuradno ime, ker si ga ja lažje zapomnili kot številke in črke podrazličic. Toda ker ni znakov, da bi različica povzročala resnejše simptome morda ime ni najbolj primerno.