Evropska poslanka NSi Ljudmila Novak se ne bo podala v tekmo za predsednico republike, so za STA potrdili v stranki. V NSi, ki v ponedeljek in danes zaseda na klavzuri, razprava o tem, koga bodo podprli v predsedniški tekmi, še teče.

Na mizi so tri možnosti

Po klavzuri stranke naj bi tako bila dokončno znana odločitev, kako se bo NSi aktivirala v tekmi za predsednika republike.

Doslej so uradno čakali odločitev nekdanje predsednice stranke Novakove, a se je ta odločila, da se v tekmo za stolček v predsedniški palači ne bo podala. Na mizi naj bi tako za zdaj imeli tri možnosti. Ena izmed njih je, da poiščejo kandidata iz svojih vrst, pri čemer se po poročanju N1 omenja Janeza Pogorelca.

Druga možnost, h kateri naj bi se nagibal tudi predsednik NSi Matej Tonin, je, da bi stranka podprla predsednika državnega sveta in podpredsednika stranke Konkretno Kovšco, še poroča N1. Ta je konec preteklega meseca izrazil željo kandidirati za predsednika države, a le, če ga bo podprl dovolj širok krog političnih strank, gibanj in vidnih posameznikov.

Na mizi pa naj bi bila tudi možnost, da bi stranka načelno podporo najavila več kandidatom, njeni člani pa bi se nato sami odločali, koga bodo podprli.

Vodstvo NSi sicer na dvodnevni klavzuri razpravlja tudi o pripravah na lokalne volitve ter načrtih za jesen in prihodnje leto.

STA