Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so danes slavnostno obeležili vzpostavitev nove letalske povezave s Koebenhavnom (glavnim mestom Danske), ki jo je vzpostavil letalski prevoznik Norwegian. Gre za tretjo od štirih doslej dogovorjenih povezav, ki ji botrujejo državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije.

Vsaj dvakrat tedensko

Norwegian bo lete med Slovenijo in dansko prestolnico zagotavljal dvakrat tedensko, sprva ob ponedeljkih in petkih, v vrhuncu poletne sezone pa ob torkih in sobotah. "Na ministrstvu za infrastrukturo vlagamo velike napore v izboljšanje letalske povezljivosti, na račun državnih subvencij smo vzpostavili že tretjo povezavo," je ob današnjem prihodu letala Norwegian na brniško letališče dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh.

Septembra lani je namreč Luxair vzpostavil povezavo z Luksemburgom, airBaltic pa je prejšnji teden povezal Slovenijo z latvijsko prestolnico Rigo. Poleti bo španski nacionalni prevoznik Iberia povezala Ljubljano z Madridom.

Ideja o novem nacionalnem letalskem prevozniku je po Rajhovih besedah medtem še živa in tudi pogovori na to temo še potekajo.

Nove letalske povezave je vesela tudi poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel, ki pričakuje, da bo veliko povpraševanja po letih med Slovenijo in Dansko. Povezava s Koebenhavnom jo še posebej veseli zaradi dejstva, da je tamkajšnjo letališče vozlišče, preko katerega bo brniško letališče povezano s številnimi drugimi destinacijami.

Ravno krepitev povezav z vozlišči, kot so Frankfurt, München in Istanbul, je med osrednjimi načrti brniškega letališča za prihodnost. Prizadevajo pa si tudi povezave z novimi destinacijami, poroča STA.