Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je poslancem stranke ponudil umik s čela poslanske skupine, je Prednik navedel za STA. Ob tem so mu podporo po njegovih navedbah izrekli vsi poslanci z izjemo poslanke Bojane Muršič, ki se glede tega ni izrekla. O tem je tudi že obvestil novega predsednika SD Matjaža Hana.

Han je dejal, da je Predniku tudi sam izrekel absolutno podporo na mestu vodje poslanske skupine. Sam ne vidi potrebe po takšni potezi, kar je tudi sporočil šefu poslancev. Po njegovih besedah je nujno, da se med seboj pogovarjajo o prihodnosti stranke. Prav pogovor s poslanci Han tudi načrtuje na torkovem rednem sestanku poslanske skupine, ki pa se je Prednik zaradi dopusta naj ne bi udeležil.

Podprl Hanovega protikandidata

Poteza Prednika sicer sledi sobotnemu volilnemu kongresu SD, na katerem sam ni uspel s kandidaturo za predsednika stranke. Uspel mu ni niti preboj v drug krog glasovanja, je pa v slednjem podprl Hanovega protikandidata Milana Brgleza, saj da gre njegova podpora kandidatu, ki pomeni spremembo dosedanjih praks.

Prednik je tako kot edino higienično ocenil, da danes ponudi umik z mesta vodje poslanske skupine. Na kongresu so namreč tudi nanj letele kritike, da je imel tako kot vodja poslanske skupine kot tudi dosedanji podpredsednik SD stranki možnost povrniti barvo, vonj in okus - izgubo česar je v minulem letu očital tedanjemu vodstvu stranke.

STA