Na Inštitutu za nutricionistiko opozarjajo pred "topilci maščobe" ali t.i. fat burnerji, ki se najbolj promovirajo prav v tednih pred poletjem, saj ciljajo na posameznike, ki bi želeli izgubiti nekaj kilogramov pred dopustom.

Takšna dopolnila ciljajo na povečano oksidacijo maščob, vendar je njihov vpliv zanemarljiv, saj na koncu na to daleč najbolj vpliva energijski deficit, ki ga dosežemo z zmanjšanim vnosom energije in večjo telesno aktivnostjo, pojasnjujejo.

Kaj so glavne težave s topilci maščob?

Topilci maščobe so prehranska dopolnila, ki naj bi pomagala pri hujšanju z zmanjševanjem absorpcije maščob iz hrane. Čeprav jih pogosto promovirajo pred poletjem, kot enostaven način za izgubo odvečnih kilogramov pred sezono kopanja, obstaja veliko razlogov za dvom v njihovo učinkovitost.

Glavne težave s topilci maščob:

  • Pomanjkanje znanstvenih dokazov: Večina študij o topilcih maščob ni pokazala pomembnih učinkov na izgubo teže.
  • Neznani mehanizmi delovanja: Večina topilcev maščob deluje tako, da blokirajo absorpcijo maščob iz prehrane. Vendar pa mehanizmi delovanja teh izdelkov niso dobro razumljeni in obstaja zaskrbljenost, da lahko vplivajo na absorpcijo drugih pomembnih hranil, kot so vitamini in minerali.
  • Nevarni stranski učinki: Nekateri topilci maščob lahko povzročijo resne stranske učinke, kot so driska, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in celo poškodbe jeter.
  • Nerealne obljube: Promocija topilcev maščob pogosto temelji na nerealnih obljubah o hitri in enostavni izgubi teže. Pomembno je vedeti, da ni čarobnega zdravila za hujšanje in da je trajna izguba teže dosegljiva le z zdravo prehrano in redno telesno aktivnostjo.