Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes od dosedanjega predsednika Boruta Pahorja prevzela posle in tako nastopila svoj petletni mandat. Primopredaja bo potekala po vnaprej določenih protokolarnih pravilih s postrojem vojaške častne čete pred predsedniško palačo, Pahor in Pirc Musarjeva pa se bosta sestala tudi na pogovoru na štiri oči.

Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra izvoljena za predsednico republike, je v četrtek na slavnostni seji DZ že zaprisegla kot predsednica republike, danes pa bo tudi uradno prevzela posle od svojega predhodnika Pahorja, ki mu tako poteče tudi drugi petletni mandat na čelu države.

Pirc Musarjeva in Pahor se bosta sestala na pogovoru na štiri oči

Primopredaja se bo v skladu z vnaprej določenimi protokolarnimi pravili začela ob 11. uri s sprejemom z vojaškimi častmi ob nastopu predsednice na to funkcijo. Sledil bo pozdrav dosedanjega predsednika Pahorja in njegove partnerke Tanje Pečar.

V nadaljevanju dneva se bosta Pirc Musarjeva in Pahor sestala na pogovoru na štiri oči, slednji pa se bo nato po desetih letih od funkcije predsednika republike poslovil z vojaškimi častmi. Temu bo sledil odhod novoizvoljene predsednice Pirc Musar in njenega soproga Aleša Musarja v predsedniško palačo.

Pirc Musarjevo so volivci izvolili za predsednico republike na letošnjih predsedniških volitvah. Po oktobrskem glasovanju se je s 26,88-odstotno podporo prebila v drugi krog kot drugouvrščena, za protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je dobil 33,95 odstotka glasov. Nato pa je v novembrskem drugem krogu slavila s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi.

STA