V Grčiji se soočajo z nenavadnimi prizori, ki izgledajo kot del filma o apokalipsi. Puščavski prah je namreč Atene in druge kraje v Grčiji odel v oranžno kopreno. Vidljivost je močno zmanjšana, izdali so opozorila zaradi onesnaženega zraka, saj je lahko pojav tudi nevaren, predvsem za osebe z zdravstvenimi težavami. A kljub temu so se številni povzpeli na višje točke, da bi občudovali nenavadni razgled.

Vidljivost je močno zmanjšana, dihanje pa oteženo

Po več dneh močnega vetra z juga je več regij v Grčiji zajela rumenooranžna megla, ki omejuje vidljivost. Oblaki saharskega prahu so čez Sredozemsko morje prišli iz severne Afrike in prekrili Akropolo ter druge atenske znamenitosti, navaja Dnevnik.hr. V Grčiji se tako soočajo z nevsakdanjimi prizori, ki so jih številni tudi poskušali ujeti v objektiv. A vidljivost je močno zmanjšana, dihanje pa oteženo. Prebivalci so si zato te dni spet nadeli zaščitne maske. Medtem ko je lahko za osebe z zdravstvenimi težavami pojav zares nevaren, pa je potrebno za vse čim bolj omejiti gibanje na prostem.

Gasilske službe so v torek poročale o 25 gozdnih požarih v zadnjih 24 urah. Eden od požarov je izbruhnil v bližini pomorske baze na Kreti, kjer so se temperature povzpele nad 30 stopinj Celzija, evakuirati naj bi morali hiše in vrtec.

Sahara letno sprosti od 60 do 200 milijonov ton mineralnega prahu. Večina prahu se hitro spusti na zemljo, vendar lahko nekateri majhni delci prepotujejo velike razdalje, poroča RTV Slovenija.

V začetku aprila je večja pošiljka saharskega peska prišla tudi k nam, vendar nikakor ne v takšnih količinah, kot je zdaj prisoten v Grčiji. A po meteoroloških napovedih programa Evropske unije za opazovanje Zemlje Copernicus bi lahko ta meteorološki pojav območje Slovenije spet dosegel konec meseca, še piše Dnevnik.hr.