Kot so sporočili, je bil Kokot odpoklican iz poslovno-ekonomskih razlogov, družbo pa bo do imenovanja novega generalnega direktorja zastopalo obstoječe poslovodstvo.

V poslovodstvu tega državnega podjetja so sicer še Sebastijan Gostenčnik, Karmen Lebe Grajf in delavski direktor Janez Zidar.

Časnik Delo je sicer popoldne poročal, da je bil Kokot razrešen iz krivdnih razlogov, nadzorni svet, ki ga od sredine julija, torej po prihodu nove vlade, vodi Urška Kežmah, pa naj bi mu med drugim očital, da se ni ustrezno odzval na prihod avstrijske pošte na slovenski trg. Časnik je ob tem dodal neuradne informacije, da je moral Kokot takoj po razrešitvi tudi zapustiti prostore Pošte.

V zvezi z imenovanjem Kokota na mesto generalnega direktorja 1. februarja letos, pred tem je bil od marca lani v.d. direktorja, je bilo zadnje mesece precej medijskega poročanja. V tem času so namreč odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Kokot je veljal za kader SDS, bil je županski kandidat te stranke na lokalnih volitvah v Poljčanah. Do nesporazumov v prejšnjem nadzornem svetu je prihajalo zaradi domnevnih pritiskov okoli njegovega imenovanja, saj naj ne bi imel zahtevanih nekajletnih izkušenj vodenja večje gospodarske družbe.

Slovenski državni holding (SDH) je že aprila sprejel sklep o izvedbi neodvisnega pravnega pregleda postopkov imenovanja. Konec junija so se seznanili s poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu. Po poročanju medijev naj bi pregled pokazal določene nepravilnosti, podrobnosti pa iz SDH niso sporočili.

So pa le nekaj dni pozneje na skupščini Pošte Slovenije zamenjali tri od petih predstavnikov kapitala, ki sedijo v nadzornem svetu. Odpoklic so pojasnili z izgubo zaupanja lastnika, potem ko je bila opravljena revizija imenovanja Kokota za generalnega direktorja družbe.

STA