Veliko ljudi se že odpravlja na zaslužen dopust in tisti, ki bodo počitnikovali v Sloveniji, so računali tudi že na porabo novih turističnih bonov. Teh za zdaj še ni, o tem, kdaj jih lahko pričakujemo, pa bo prihodnji teden odločal državni zbor.

Na seji državnega zbora, ki je napovedana prihodnji teden, natančneje 5. julija, bodo med drugim obravnavali vladni predlog interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu. Po seji bo znano, kdaj v veljavo vstopijo novi turistični boni.

Boni in njihova vrednost

S predlogom novele zakona o nalezljivih boleznih, želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča. Z zakonom v vrednosti 243,5 milijona evrov so posebni ukrepi predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo. Vsak prebivalec bo prejel nove bone, namenjene izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.

V lanskem letu je vsak odrasli prebivalec Slovenije prejel turistične bone v vrednosti 200 evrov, otroci do 18 leta starosti pa v vrednosti 50 evrov.

Ko bo predlog sprejet, bomo natančno predstavili možnosti koriščenja novih bonov.

Ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, načrtuje razdelitev novih turističnih bonov za letošnje leto, a naj bi bila njihova vrednost nižja in naj bi znašala 100 evrov za odrasle, mladoletnim naj bi pripadel bon v višini 50 evrov. Kdaj točno bodo stopili v veljavo, še ni jasno. “Vlada je predlog zakona poslala v državnozborsko obravnavo,” pojasnjujejo pri MGRT. “Ko bo predlog sprejet, bomo natančno predstavili možnosti koriščenja novih bonov.”

Stari boni v veljavi do konca leta

Lani pridobljene bone bo mogoče vnovčiti še do konca letošnjega leta, več kot polovica bonov namreč sploh še ni bila vnovčena, porabljenih je le 45,83%. Do 7. junija 2021 je bilo po podatkih FURS-a izkoriščenih 938.216 turističnih bonov v skupni vrednosti 133.8 mio €. Ker je bilo za zdaj vnovčeno manj kot polovica bonov, si gostinci in turistični delavci obetajo odlično sezono, sploh glede na “sprostitev” ukrepov, ki se obeta že ta ponedeljek.

Slap Virje

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh pa medtem računa, da bodo državljani svoje nove bone vnovčili tudi drugod. Ob turizmu jih bo zdaj mogoče koristiti tudi  v gostinstvu, kulturi in športu. Meh je zato izrazil pričakovanje, da ne bodo pristali le v turističnih krajih, ampak tudi na podeželju in v turistično manj razvitih krajih. Pri koriščenju lanskih bonov sprememb ni, torej jih lahko še zmeraj koristite le za pri turističnih nastanitvah.