Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno obravnavo dalo predlog nove uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri se drobnoprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ter kurilnega olja na servisih zunaj avtocest ne bi več določale na 14 dni, ampak na 28 dni.

Po predlogu, kot je objavljen na spletnih straneh eUprave, bi metodologija ostala enaka, kot je sedaj, ko temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro, bi se pa modelske cene izračunavale na podlagi 28-dnevnih, ne več 14-dnevnih, povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Ostala določila bi ostala enaka, tudi najvišje dovoljene marže se glede na objavljeni predlog ne bi spremenile. Najvišja dovoljena marža za dizel znaša 0,0783 evra, za 95-oktanski bencin 0,0794 evra in za kurilno olje 0,08 evra na liter. Tudi po novem regulirane cene naftnih derivatov ne bi veljale za servise na avtocestah in hitrih cestah.

Prav tako bi ostalo, da nove cene začnejo veljati ob torkih, bi pa veljale štiri tedne, ne več dva tedna. Nova uredba bi začela veljati v torek, 18. junija, veljala pa bi leto dni.

Ministrstvo komentarje glede predloga zbira do 27. maja.