Gospodarski minister je namignil, da bi na adventnih sejmih kmalu lahko prenehali streči hrano in pijačo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je za N1 razkril načrtovane spremembe v odloku o ukrepih za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Zagotovil je, da bodo božično-novoletni sejmi ostali odprti, vendar dodal: “Večina se nagiba k temu, da strežba hrane in pijače na novoletnih sejmih ne bo dovoljena.” Če bi se epidemiološka situacija nato izboljšala, bodo pravočasno ukrepali še pred novim letom, je pristavil.

Nov odlok naj bi po pričakovanjih na dopisni seji vlade sprejeli danes. V veljavo bi najverjetneje stopil v ponedeljek, 6. decembra.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je sicer že v ponedeljek za N1 povedala, da se v skupini zavzemajo za popolno prepoved božično-novoletnih sejmov. Po njihovem mnenju je namreč pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) preslaba varovalka.

Takšni so ukrepi trenutno

Po trenutno veljavnem odloku morajo biti adventni sejmi ograjeni z ločenim vhodom in izhodom, potrebno je izpolnjevanje pogoja PCT. Ob vhodu v lokal ali prostore, kjer se izvaja gostinska dejavnost, mora bti na vidnem mestu objavljeno največje dovoljeno število ljudi v tem prostoru.

Pod naštetimi pogoji je izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah dovoljeno na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah.