Kot smo že poročali, bo naslednji teden konec lepega in skoraj pretoplega vremena za april. Meteorologi portala ciklon.si / srednjeročna napoved ob tem opozarjajo, da vreme, ki 'bolj spominja na sredino junija kot april', v tem času ni v nobenem primeru dobro.

Še dva topla dneva, nato bodo temperature padle za več kot 10 °C

Pred izrazito vremensko fronto bo danes zapihal jugozahodni veter. Nad nami bo še nekaj stopinj toplejši zrak, sončno bo in vroče z nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Najbolj vroče bo ob jugozahodniku na vzhodu. Temperature bi lahko šle tudi do 31 °C oz. 32 °C, največja kandidata za to sta Metlika in Črnomelj.

V ponedeljek bo nekoliko hladneje, a še vedno bo sončno in toplo z nekaj visoke koprenaste oblačnosti, proti večeru se bo na severu oblačnost povečala, ponekod v hribovitem svetu zahodne Slovenije so že možne krajevne padavine. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, sunki vetra bodo kar močni, po nižinah vzhodne Slovenije tja do 65km/h. Najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C, napovedujejo na ciklon.si / srednjeročna napoved.

V torek prihajajo konkretne padavine in ohladitev

V drugem delu noči na torek pa bodo padavine že zajele severno Slovenijo in se dopoldne ter čez dan širile proti jugu. Na jugu bodo nastajale tudi nevihte. Dopoldne bo ob morju še pihal 'jugo', ki se bo popoldne obrnil v burjo, drugod bo zapihal severni do severovzhodni veter. Meja sneženja se bo z začetnih 2600m v torek popoldne spustila na okoli 700-800m. Dopoldne bo še razmeroma toplo, popoldne bodo temperature med 3 °C in 8 °C, na Primorskem do 20 °C.

Do srede lahko pričakujemo, da bo padlo med 10 in 70mm padavin, najmanj na Primorskem. V gorah nad 1600m bo zapadlo tudi med 20-30cm snega.

"V sredo bo pretežno oblačno, občasno bodo še manjše padavine, pogostejše v južni in vzhodni Sloveniji, ponekod bo pihal severni veter, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 15 °C. V četrtek bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Čez dan in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, pihal bo severni veter. Najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 17 °C," so še v napovedi zapisali meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved.

Velika nevarnost pozebe v četrtek, petek in soboto

Do konca tedna večjih padavin ne pričakujemo več, ob jasnih nočeh brez vetra pa obstaja velika nevarnost pozebe, še opozarjajo na vremenskem portalu. Četrtek, petek in sobota so dnevi, ki so najbolj nevarni, a za konkretnejše napovedi je še prehitro.

Stabilnega vremena ne bo do prvomajskih, kaj pa potem?

Na ciklon.si / srednjeročna napoved sodeč po srednjeročnem izračunu evropskega modela ne vidijo stabilnega vremena vse tja do prvomajskih praznikov. Območje z nizkim tlakom nad Srednjo Evropo bo zelo počasi slabelo, to pomeni, da bo spremenljivost in razmeroma hladno vreme prisotno dalj časa, verjetno tja do 25.aprila. Takrat bo začela nastajati dolina nad zahodnim delom Sredozemlja, kar bo verjetno prineslo toplejše vreme, vendar bi bile po tem scenariju tudi padavine pogostejše.

Za prvomajske praznike zaenkrat kaže na bolj spremenljivo in razmeroma toplo vreme, a je za konkretnejše napovedi še prehitro.