Evropska komisija bo v okviru pobude DiscoverEU mladim v Evropi jeseni razdelila novih 35.000 brezplačnih železniških vozovnic, s katerimi bodo lahko odkrivali evropsko zgodovino in njene kulturne raznolikosti, poudarjajo v Bruslju.

Mladi, stari 18 let, bodo lahko do 25. oktobra zaprosili za brezplačno vozovnico, s katero bodo lahko od 1. marca 2023 do 29. februarja 2024 do 30 dni potovali po Evropi, so v sporočilu za javnost navedli pri Evropski komisiji. Letos bo Evropska komisija v okviru pobude DiscoverEU mladim v Evropi razdelila skupno 70.000 brezplačnih železniških vozovnic. Prvih 35.000 vozovnic je namreč že razdelila v spomladanskem krogu prijav.

“Pobuda DiscoverEU bo letos že drugič ponudila bogato izkušnjo 35.000 mladim, ki bodo lahko potovali po celini, odkrivali nove kulture in sklepali nova prijateljstva,” je ob tem dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel in vsem prijaviteljem zaželela veliko sreče.

Izbrani udeleženci bodo poleg vozovnice prejeli tudi kartico popustov DiscoverEU, ki prinaša ugodnosti pri javnem prevozu, kulturi, nastanitvi, hrani, športu in drugih storitvah, so sporočili iz Evropske komisije.

Na razpis se lahko prijavijo kandidati iz držav programa Erasmus+, vključno z Islandijo, Lihtenštajnom, Severno Makedonijo, Norveško, Srbijo in Turčijo. Za pridobitev vozovnic se morajo kandidati prijaviti preko evropskega mladinskega portala, kjer bodo odgovorili na pet kviznih vprašanj in eno pomožno.

Tisti, ki bodo 18 let dopolnili v prvi polovici prihodnjega leta, bodo lahko za brezplačno vozovnico zaprosili marca 2023, so še pojasnili v Bruslju.

STA