Mlada ženska je oslepela na eno oko, potem ko si je sama vbrizgala dermalno polnilo. Namesto v tkivo ga je pomotoma vbrizgala v žilo, kar je povzročilo zaporo prekrvitve in trajno okvaro očesa, so poročali v oddaji 24 ur. 

Ženska je polnilo kupila preko spleta in si ga vbrizgala doma pred ogledalom. Kmalu po vbrizganju se je začela soočati z bolečinami in motnjami vida, vendar je zdravniško pomoč poiskala šele naslednji dan. Na ljubljanskem kliničnem centru so takoj ukrepali. Zdravniki so sicer uspeli delno raztopiti strdek in omiliti posledice, vendar je ženska kljub temu trajno izgubila vid na enem očesu.

Velika tveganja pri uporabi 

Katarina Vujkovac Mahmutović, zdravnica s kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na UKC Ljubljana, opozarja na velika tveganja uporabe dermalnih polnil brez ustreznega medicinskega nadzora. "V tem primeru pride do zapore žile, ki prehranjuje del obraza, lahko pa pride tudi do okvare arterije, ki prehranjuje oko," je pojasnila za 24 ur.

"Imamo le eno uro ali uro in pol časa, da snov raztopimo, in tudi v tem primeru se vid včasih ne povrne popolnoma," poudarja Mahmutovićeva. Dodatno skrbi jo dejstvo, da so dermalna polnila enostavno dostopna na spletu, brez kakršnegakoli nadzora nad njihovo kakovostjo ali varnostjo.

"Problem je, ker veliko teh pacientov sploh ne ve, kakšen material jim vbrizgavajo," opozarja zdravnica. "Nekateri dobijo celo polnila, ki niso razgradljiva, kot sta biopolimer ali silikon, kar pomeni, da jih je mogoče odstraniti le s kirurškim posegom."